Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Я не буду виправдовувати будь-кого. Винні будуть звільнені та притягнуті до відповідальності – Президент про очікування результатів розслідування щодо «Укрборонпрому»

Опубліковано 11 квітня 2019 року о 13:36

 

10 квітня 2019 року - 20:07

Президент України Петро Порошенко наголошує, що якщо будь-кому в країні стає відомо про злочинні дії тих чи інших осіб, посадовців, то про ці факти варто повідомляти в першу чергу правоохоронні органи одразу, а не чекати слушного часу чи шукати вигідних майданчиків для повідомлення.

«Якщо людина винна, то бігти треба не на телевізійні шоу. І чекати треба не дати виборів. А треба йти в будь-який правоохоронний орган, в тому числі в ті, які абсолютно ніяк не залежать від Президента – НАБУ, САП, ДБР, Міністерство внутрішніх справ…», - наголосив Глава держави під час прямого ефіру на радіо НВ.

Водночас він висловив здивування, що розслідування, які ведуться щодо діяльності концерну «Укроборонпром» з 2016 року, з’явились тільки зараз. «Що ви чекали три роки? Що вам ще було потрібно і чому справа не в суді? Це запитання до НАБУ, до САП, до всіх правоохоронних органів. Якщо ми говоримо про справу, яка зараз презентується по енергетичному сектору – це справа 2015 року. Чотири роки що ви шукали? Чому навмисно і свідомо відбувається витік з правоохоронних органів. І цей витік відбувається прямо за тиждень до виборів», - зауважив Петро Порошенко.

Президент додав: «Безумовно, коли б цей витік не відбувся, чи за два тижні, чи за два роки, я вимагаю, щоб в нас було абсолютно неупереджене прозоре розслідування. І результати розслідування мають бути повідомлені суспільству».

Глава держави також висловив переконання, що будь-яке розслідування, в тому числі по «Укроборонпрому» – це удар по армії. «Наголошую на цьому. Це удар по сектору оборони і безпеки. Це удар по сотнях тисяч людей, які працюють в оборонній промисловості країни, працюють вдень і вночі. І саме завдяки їх праці в нас з’явилися дрони, з’явилися ракети, у нас з’явилися засоби радіоелектронної боротьби, в нас з’явилася високоточна зброя і багато інших речей», - підкреслив він.

Петро Порошенко також нагадав про презумпцію невинуватості, яка діє до того часу, поки вина особи не буде доведена у суді.

«Я твердо наголошую, що відповідно до Конституції України в нас звинувачення мають лунати не тільки і не стільки з екранів телебачення – це лише для того, щоб привернути увагу. Тому я твердо наполягаю, що якщо в нас є будь-які підстави, які доведені правоохоронними органами – справа має негайно потрапити до суду», - сказав Президент.

«На суді має бути якомога більше журналістів, активістів для того, щоб представлені докази були проаналізовані, суд прийме рішення і незалежно від того, яку посаду займає, як би близько до якого керівника в державі він знаходився – ця людина має обов’язково опинитися у в’язниці», - наголосив Глава держави і зауважив, що у випадку відсутності доказів про це має бути поінформоване суспільство і прозвучати вибачення.

«І от на сьогоднішній день я наголошую, що наша армія знаходиться під потужною інформаційною атакою. Я ніяким чином не буду намагатися виправдати будь-кого. І більше того, моя реакція буде у тому, що залежить від президентських повноважень – вони будуть звільнені», - також додав Петро Порошенко.

Водночас він акцентував на важливості відновлення довіри до армії та оборонпрому. У цьому напрямку вже були зроблені вагомі кроки, констатував Президент.

«Що я зробив з цього приводу? Перше. Був призначений справжній герой, Перший заступник командування Сил спеціальних операцій, полковник Сергій Кривонос (на посаду заступника Секретаря РНБОУ - ред.), який отримав всі повноваження від мене. Це було моє прохання і його умова, щоб прозорість в оборонному секторі було відновлено», - сказав Глава держави.

Також Урядом, у тому числі й на прохання Президента, було ухвалено рішення про проходження керівництвом «Укроборонпрому» перевірки на детекторі брехні. «Суспільство буде мати можливість знати результати», - зазначив Петро Порошенко.

Також було розпочато процедуру аудиту системи оборонпрому, зазначив Президент. «Все ж з’ясується. Це робиться спільно з нашими міжнародними партнерами по НАТО. І на сьогоднішній день Уряд також прийняв рішення про фінансування цього аудиту. Йде повна перевірка з Рахунковою палатою і Державною аудиторською службою, залучені громадські організації. Хто, якщо бажає, прохання – беріть у цьому участь. Безпрецедентний рівень прозорості», - підкреслив Глава держави.

Президент також наголосив на незалежності правоохоронних органів у забезпеченні ефективного та прозорого розслідування.

Президент підкреслив, що очікує результатів розслідування. «Немає людини більше зацікавленої, ніж Петро Порошенко, щоб якомога швидше завершити розслідування. Хто винний – відправити у в’язницю, хто не винний – зняти позиції. І тут мають бути люди, які користуються найбільшою довірою», - резюмував Президент.

https://www.president.gov.ua/news/ya-ne-budu-vipravdovuvati-bud-kogo-vinni-budut-zvilneni-ta-p-54654

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux