Вступили у силу нові правила роботи ресторанів і кав’ярень
Увага, деснянці!
Сьогодні ресторани та кав’ярні повноцінно відновили роботу – за умови дотримання протиепідемічних заходів. Відповідну постанову опублікувало Міністерство охорони здоров’я України. Обслуговування в закладах громадського харчування має здійснюватися наступним чином:
Перед відкриттям:
- перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам. Якщо температура тіла перевищує 37,2 градуса або є ознаки респіраторного захворювання, такий працівник до роботи не допускається;
- на вході до закладу або поруч із місцем видачі замовлень має бути місце для обробки рук антисептиком – з мінімальною концентрацією спирту 60 %.
У закладі харчування:
- біля місць скупчення людей має бути відповідне маркування для дотримання відстані не менш ніж 1,5 м;
- відстань не менш ніж 1,5 м між сусідніми столами і розміщення не більше чотирьох осіб за одним столом (без урахування дітей до 14 років);
- дозволяється відокремлення частини стола перегородкою;
- меню мають розміщувати при вході для безконтактного ознайомлення або ж меню має бути з матеріалу, який дозволить його продезінфікувати;
- дозволяється видача паперових меню, але після одного використання його повинні утилізувати;
- видача замовлень в багаторазовому посуді дозволяється за можливості її миття при високій температурі в посудомийній машині; прибори, цукор, трубочки повинні бути в індивідуальних упаковках.
Закладам на період карантину заборонено:
- самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника;
- функціонування дитячих кімнат;
- проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічний заходів за участю понад 10 людей;
- приготування їжі на відкритих кухнях, крім тих, які відгороджені від відвідувачів;
- функціонування зон самообслуговування; черги та скупчення у приміщенні закладу.
Адміністрація повинна слідкувати за:
- постійною наявністю рідкого мила, антисептиків і паперових рушників у санвузлах; використанням багаторазових рушників заборонено;
- вологим прибиранням виробничих приміщень і поверхонь на літніх майданчиках, місць контактів рук клієнтів і працівників – не рідше ніж кожні 2 години;
- тим, щоб працівники регулярно мили руки з милом або обробляли їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць і туалету;
- збором використаних засобів індивідуального захисту і паперових серветок в окремі урни з кришкою для їх подальшої утилізації.
Відвідувачі закладу повинні:
- обробити руки антисептиком перед входом;
- дотримуватися соціальної дистанції в 1,5 м;
- заходити і пересуватися по закладу у масці – крім часу, коли відвідувачі вживають їжу та напої.