Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Деснянській райдержадміністрації відбувся урочистий захід з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Опубліковано 12 лютого 2016 року о 20:02
фото

 

Сьогодні у Деснянській райдержадміністрації відбувся урочистий захід з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 27-ї річниці виводу військ з Республіки Афганістан.

На заході були присутні очільник Деснянської РДА Вадим Онуфрійчук, голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев’янко, перший заступник голови Української Спілки ветеранів Афганістану Валерій Албазов, Голова Київської міської Спілки ветеранів Афганістану Микола Гончаренко, голова Спілки ветеранів Афганістану Деснянського району Валерій Передрій, ієрей Свято-Троїцького Собору отець Михайло,  воїни-афганці Деснянського району та громадськість.

Керівник Деснянської райдержадміністрації Вадим Онуфрійчук привітав присутніх з 27-ю річницею виводу військ з Республіки Афганістан, вручивши воїнам-ветеранам грамоти та Подяки голів Київської міської та Деснянської районної державних адміністрацій.

«Угорщина, Чехословаччина, Куба, Афганістан, Ангола – держави, де довелося служити нашим співвітчизникам. Більше тисячі мешканців Деснянського району виконували свій інтернаціональний обов’язок і воювали у гарячих точках планети. І сьогодні колишні воїни-афганці відстоюють територіальну цілісність нашої держави на Сході України. Вони повели за собою молодих необстріляних юнаків, які зараз знаходяться у зоні АТО. Як керівник району вдячний ветеранам Афганістану за активну життєву позицію у вихованні молоді та вирішенні питань соціально-економічного розвитку району», – зазначив Вадим Онуфрійчук.

За плідну трудову діяльність, активну життєву позицію, патріотичне виховання молоді, підтримку афганського руху, участь у АТО та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав колишні воїни-афганці також були нагороджені медалями «Захисник Вітчизни», «Учасник бойових дій», «25 років виведення військ з Афганістану».

Голова Спілки воїнів Афганістану Деснянського району Валерій Передрій подякував усім присутнім за те, що у такий нелегкий для країни час, деснянці прийшли вшанувати пам’ять своїх співвітчизників.

Вадим Онуфрійчук та військовий комісар Деснянського району Юрій Максимів урочисто вручили приписні свідоцтва учням школи № 308.

Довідково.

Виведення радянських військ з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених в квітні 1988 року Женевських угод. Радянський Союз зобов’язався вивести свій контингент в дев’ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року.

Загалом захищати революцію у «братській» країні 1979 року були направлені понад 150 тисяч українців. Більше трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими. Уже дома, від ран, хвороб і самогубств померли більше 4 тисяч українських «афганців».

Всього, з 1979 року в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч з них були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші – біля 1,5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій.

В Україні цей день офіційно відзначається відповідно до Указу Президента України № 180/2004 від 11 лютого 2004 року і має назву «День вшанування учасників бойових дій на території інших держав».

На території Деснянського району функціонує Спілка ветеранів Афганістану Деснянського району м. Києва. Її основною метою і завданням є консолідація та координація зусиль ветеранів війни в Афганістані та інших збройних конфліктів, сімей загиблих. Надання оздоровчої, медичної, психологічної, моральної та матеріальної допомоги членам спілки, першочергово – інвалідам та сім’ям загиблих. Також надається юридична, психологічна, моральна допомога учасника АТО та членам їх сімей. На сьогоднішній день Спілка ветеранів Афганістану Деснянського району нараховує 1479 членів, із них сімей загиблих – 14-ть, інвалідів – 182 чоловік, сімей померлих – 62-і, учасників АТО, отримавши статус учасника бойових дій – 29-ть. Спілка знаходиться за адресою вул. Сабурова, 16-Б. На даний час Спілку ветеранів Афганістану Деснянського району очолює Передрій Валерій Іванович – воїн-афганець. 

ФОТОЗВІТ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux