Цьогоріч, ще у чотирьох школах Деснянського району змінено систему харчування
Починаючи з 2018-2019 н.р. Управлінням освіти спільно з КП «Зеніт» запроваджено у ЗЗСО №№ 23, 119, 264, 307 пілотний проект «Мультипрофільне харчування», який поєднує класичну форму шкільного сніданку з оновленим більш сучасним меню, що дає можливість дітям спробувати різні страви або обрати з кількох запропонованих страву на особистий смак.
З 1 вересня 2019 року розпочали реалізацію цього проекту ще в чотирьох закладах загальної середньої освіти Деснянського району: №№ 189, 212, 238, 250. У наступному навчальному році в Деснянському районі мультипрофільне харчування планується започаткувати у більшості шкіл району.
Забезпечує харчування у школярів Деснянського району комунальне підприємство «Зеніт». КП «Зеніт» провело у деяких школах презентацію і обговорення нових видів страв. Цікаво пройшли і зустрічі з батьками. Одночасно підприємство поступово знайомить школярів з новими видами страв. Розробляє і впроваджує нові форми шкільного харчування. Багато роботи ще попереду.
«Для повноцінного запровадження системи мультипрофільного харчування потрібно оснастити всі шкільні їдальні кейтерінговим обладнанням, чафіндишами, мармітами, охолоджувальними вітринами, посудом. Важливим є і вигляд шкільної їдальні. Бажано мати в кожній школі сучасно облаштовані обідні зали зі зручними посадковими місцями і виділеними зонами. Це непростий процес і потребує не тільки активної роботи комунального підприємства, але і виховних зусиль як зі сторони школи, так і допомоги від батьків», – говорить директор КП «Зеніт» Katerina Shestakova.
Довідково.
На практиці першим успішно показав результат Печерський район, з якого і розпочато проект «Мультипрофільне харчування». У рамках проекту передбачається змінити рецептуру страв за збірником Євгена Клопотенка. Кулінар розробив нові рецепти для шкільних їдалень, чим довів, що готувати смачно і корисно можна за ті ж 15 грн.
«Ми хочемо, щоб у шкільних їдальнях харчувалися не 30 % дітей, а хоча б 70 %. Щоб батьки були спокійні за якість і безпечність страв, а учням подобалось те, що для них готують. У процесі змін ми співпрацюємо та долучаємо найкращих експертів, які мають з нами спільну мету – змінити якість та смак і при цьому ефективно використовувати кошти», – говорить заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.