Рекомендації населенню, потерпілому внаслідок повені щодо заходів з профілактики інфекційних хвороб
Шановні деснянці!
За даними прогнозу Державної служби України з надзвичайних ситуацій, через коливання температурного режиму можуть спостерігатися виникнення надзвичайних ситуацій або ускладнення в життєдіяльності населення. Під час відлиг і формування тало-дощових паводків або раннього розвитку водопілля можливі підтоплення окремих населених пунктів та об’єктів господарювання. Також в умовах низького температурного фону можуть бути ускладнення ситуації внаслідок утворення заторів льоду та пов’язаних з ними різких підйомів рівнів води.
З метою попередження епідемічних ускладнень серед населення у результаті можливих паводків та мінімізації їх наслідків Міністерство охорони здоров’я України надає такі рекомендації.
Під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб. Прості правила гігієни допоможуть зменшити ризик підчепити збудників інфекції.
Вода
Перш за все, звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.
За відсутності привізної питної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць тому, що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби – збудники туберкульозу, лептоспірозу, червоного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.
Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід користуватися тільки добре прокип’яченою водою.
Продукти харчування
Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою та господарським милом), потім обдавайте окропом.
У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.
Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.
Комахи та гризуни
Комахи та гризуни можуть бути переносниками та носіями збудників інфекційних хвороб. Звертайтеся до органів місцевої влади з проханням про знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.
Грунт
Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками.
Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:
- провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, будівельних конструкцій) та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
- індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети), в разі переповнення водою, спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобом призначеним для цього;
- колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
- провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
- труби загиблих тварин та птиці зібрати і здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
Інфекційні захворювання
У разі підозри розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників), терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування тому, що перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичними.
Пам’ятайте, що зберегти здоров’я вам і вашим рідними допоможуть дуже прості правила гігієни!