Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Президент зустрівся з воїнами-афганцями: Ви завжди будете взірцем для українських патріотів

Опубліковано 16 лютого 2016 року о 15:19

 

15 Лютого 2016 - 15:21

У День вшанування учасників бойових дій на території інших держав Президент України Петро Порошенко взяв участь в урочистому зібранні у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил. «Щиро дякую вам за незбориму силу духу, героїзм, за вистраждане та звершене. Переконаний, що ви, воїни-афганці, завжди будете яскравим взірцем для  українських патріотів», – заявив Президент.

Звертаючись до присутніх у залі ветеранів-афганців, Глава держави зазначив: «У збройних конфліктах на чужій землі ви гідно виконали свій обов’язок і виявили найкращі моральні якості, особистий героїзм, з одного боку, толерантність і милосердя, – те, що притаманно українським воїнам – чим заслужили визнання і вдячність інших народів. Я мав можливість в цьому переконатися і в Афганістані, і в Косово, і в інших країнах, де українські миротворці проявили себе з найкращого боку».

«Ви продемонстрували вірність присязі, ви продемонстрували мужність та героїзм, самопожертву заради бойових побратимів, джентльменський набір справжнього воїна-українця. Ви заклали ті бойові традиції, які потім, як повітря, нам були потрібні, коли треба було боронити Батьківщину. Так є і тепер, коли імперія-агресор знову намагається зламати ваше життя, наше життя і життя кожного громадянина-українця», – звернувся до воїнів-афганців Петро Порошенко.

Президент особливо відзначив внесок воїнів-афганців у події Помаранчевої Революції та Революції Гідності, зазначивши, що вони були серед перших, хто вийшов для боротьби проти несправедливості. «І коли я заходив до «Афганської сотні» вночі у палатку, ми сиділи і говорили, і мріяли, яким чином нам боротися за свободу, волю, незалежність нашої держави», – пригадав Петро Порошенко.

Коли на Україну напав агресор, найкращі традиції афганського братерства та зусилля воїнів-афганців лягли в основу побудови нових Збройних Сил. «І сьогодні і в Збройних Силах України, і в Національній гвардії, і в прикордонних військах, і в Службі безпеки України, спецпідрозділах потрібен справжній афганський досвід – ваш професіоналізм, ваш військовий вишкіл, ваш патріотизм, і ви знову у строю. Ні, афганців ніхто повісткою до воєнкомату не викликає – афганці приходять і знають де їх місце», – наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, за часів колишнього СРСР тема участі військових у локальних війнах зумисно замовчувалася. Україна ж першою на пострадянському просторі на знак глибокої поваги до своїх синів, яким мимоволі випало воювати далеко від рідних домівок і до того ж за чужі інтереси, почала офіційно відзначати 15 лютого День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Присутні на зустрічі вшанували хвилиною мовчання пам'ять українців, що полягли у боях на території Афганістану, а також всіх, хто віддав своє життя, боронячи Україну від російської агресії.

Петро Порошенко запевнив, що, як Президент України, завжди підтримуватиме ініціативи громадського руху ветеранів бойових дій, спрямовані на збереження традицій військового братерства та консолідацію суспільства. «Ми не дозволимо п’ятій колоні росіян розколоти Україну! Ми не дозволимо повторити почивший у бозі проект «Новоросія». Україна є сильною єдиною державою, яка здатна захистити себе і здатна рухатись в Європу!», – заявив Глава держави.

Голова Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану Сергій Куніцин від імені воїнів-афганців подякував Президентові за постійну увагу та підтримку ветеранського руху: «Ви разом з нами і до Майдану, і під час Майдану, і тоді, коли стали Президентом. Ми вдячні, що Ви так відноситеся до ветеранів Афганістану, що присвоїли звання Героя України нашому бойовому брату Олегу Михнюку». «Ніхто не думав, що після Афганістану наші діти будуть воювати, але так сталося. І ми пишаємося тим, що наші хлопці з гордістю захищають Україну – в кожній бригаді воюють наші бойові брати», – відзначив Сергій Куніцин.

Президент на це відповів: «Ви можете розраховувати на Президента України. Разом – до перемоги!».

Петро Порошенко вручив державні нагороди воїнам–афганцям, а голові Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану Сергію Куніцину – орден Князя Ярослава Мудрого IV ступеня.

У заході також взяли участь Міністр оборони Степан Полторак, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко, Голова СБУ Василь Грицак, Голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко.

http://www.president.gov.ua/news/prezident-zustrivsya-z-voyinami-afgancyami-vi-zavzhdi-budete-36741


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux