Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду
Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що споживання води з колодязів, прибудинкових свердловин і річок може бути потенційно небезпечним. Бактерії, які спричиняють захворювання, тривалий час живуть та розмножуються у воді. Тому воду з таких джерел необхідно очистити. Це можна зробити самостійно в домашніх умовах.
Перед очищенням воду потрібно оцінити за кольором та запахом.
1. Вода не повинна бути забарвленою: подивіться на воду в білому або прозорому посуді на білому фоні.
2. Наберіть половину або ⅓ об'єму пляшки та інтенсивно її потрусіть. Якщо на поверхні є піна, то така вода не придатна для споживання.
3.Перевірте запах води. Якщо є хімічний, бензиновий, трупний або інший неприємний/підозрілий запах, то воду заборонено використовувати для пиття та готування їжі.
Правила профілактики інфекційних захворювань, які передаються через воду:
- Пийте тільки кип’ячену або продезінфіковану питну воду.
- Часто мийте руки безпечною водою з милом, коли повертаєтеся додому, після відвідування туалету, перед і під час приготування їжі та прийому їжі.
- Для приготування їжі користуйтесь кип’яченою або бутильованою водою.
- Ретельно готуйте і безпечно зберігайте їжу.
- Воду з відкритих водойм можна використовувати тільки для технічних цілей.
- Не вживайте лід, якщо не впевнені, що він зроблений з безпечної води.
Якщо з’являються ознаки інфекційних захворювань — підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо, то негайно зверніться по медичну допомогу, не допускайте самолікування.
За матеріалами: Міністерства охорони здоров’я України