Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Поліомієліт повернувся в Україну!

Опубліковано 16 лютого 2016 року о 17:29

 

В зв’язку  з  ускладненням епідситуації щодо захворюваності на поліомієліт в Україні та проведення додаткової  масової імунізації проти поліомієліту СЕС Деснянського району роз’яснює та інформує про заходи з попередження захворювання на поліомієліт.

Поліомієліт – це невиліковне інфекційне захворювання, при якому уражається центральна нервова система, шлунково-кишковий тракт і лімфатична система.

Збудник поліомієліту – вірус поліомієліту поширюється повітряно-крапельним шляхом, передається  під час контакту з  виділеннями або слиною інфікованої  (хворої) людини, як правило, через брудні руки, рот, після чого розмножується в кишківнику. Побутові предмети, іграшки, що контактували з фекаліями або слиною, можуть переносити вірус.

Збудник  захворювання досить стійкий: здатний кілька місяців жити в молоці, овочах, у стічних водах і фекаліях.

Вірус поліомієліту, потрапивши в організм, проникає в нервову систему через кров, уражає різні відділи, переважно рухові клітини спинного мозку, а також рухові корінці, що відповідають за рухи та призводить до незворотного паралічу на все життя.  5-10 відсотків  хворих помирають через параліч дихальних м язів.

Інкубаційний період поліомієліту приблизно триває два тижні. Симптоми поліомієліту в більшості випадків починаються з головного болю, діареї та підвищеної температури, а потім незворотного паралічу. На поліомієліт хворіють переважно діти, але ризик є і для дорослих.

З 1995-го року  в Україні не траплялось жодного випадку  захворювання на поліомієліт. Однак через те, що останнім часом вакцинація дітей проводилась вкрай незадовільно, вірус поліомієліту знову повернувся і в нашій країні вже є випадки поліомієліту. Тому за міжнародними медико-санітарними правилами в Україні було оголошено спалах поліомієліту. Це означає, що діти мають дуже високий ризик захворіти на цю смертельно  небезпечну хворобу.

Поліомієліт  невиліковний, але йому можна запобігти. Введення поліомієлітної вакцини захищає дитину на все життя.  Однак, у випадку спалаху, щоб максимально захистити дітей та  швидко зупинити поширення вірусу  в країні,  потрібна  додаткова  імунізація, яка проводиться оральною поліомієлітною вакциною. Оральна поліомієлітна вакцина  (ОПВ) використовується для зупинення спалахів та досягнення високого рівня захисту дітей на територіях,  де циркулює вірус.

Оральна поліомієлітна вакцина, яку використовують зараз в Україні, вироблена у Франції,  відповідає світовим стандартам якості та використовується у всьому світі. Ризику передозування не існує! Протягом останніх  20-ти років ця вакцина врятувала 5 мільйонів дітей від паралічу, спричиненого вірусом поліо.

Вакцинація є єдиним ефективним засобом профілактики захворювання на поліомієліт та попередження його епідемії.

Шановні батьки! Пам’ятайте: ліків від поліо не  існує. Єдиний захист від хвороби – щеплення!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux