Катерина Шестакова: «Звикати до оновленого меню доведеться усім: дітям, батькам і шкільним кухарям, адже у всіх є свої сформовані харчові звички, тому перехідного періоду нам не оминути»
Відповідно до нових норм харчування школи та садочки Деснянського району, як і всього міста, перейшли на нове меню. Так, у стравах скоротилася кількість солі, цукру, жиру, зникли сосиски, смажені котлети та молочні каші. У раціоні збільшилася кількість овочів, фруктів, м'яса, риби, і поменшало хліба і картоплі.
Меню розробив відомий кулінарний експерт, шеф-кухар та ідеолог проєкту CultFood Євген Клопотенко. Воно містить страви, як традиційно українські, так і з різних кухонь світу, а також безглютенові.
За роз`ясненням ми звернулися до директора КП «Зеніт» Катерини Юріївни Шестакової. Комунальне підприємство «Зеніт» поставляє харчування у всі школи району за винятком школи № 275.
«Нове шкільне меню дещо змінило звичний підхід до приготування страв –обмежено споживання цукру і солі, але збільшено використання трав, таких як чебрець, орегано, каррі, горіхи, насіння, імбир.
І на сніданок, і на обід пропонують готувати злакові каші та макарони з вищим вмістом харчових волокон. Їх замінюватимуть лише два-три рази на тиждень страви з бобових та один-два рази — з картоплі. Також рекомендують віддавати перевагу кашам з вищим вмістом харчових волокон: скажімо, гречаній крупі замість рисової.
Вводяться сирні, рибні, яєчні дні. Напої більше пропонується не підсолоджувати. Зменшено використання жирів.
Страви тепер готуються більш корисними способами: тушкуються чи запікаються.
Виконувати запропоновані норми можливо лише за наявності відповідного обладнання.
У 2019 – 2021 роках практично всі школи району отримали нове сучасне обладнання у шкільні їдальні – професійні пароконвектомати. Це – нове покоління інтелектуального обладнання з багатьма режимами і технологіями приготування страв.
Сучасне обладнання дає змогу готувати нові страви, такі як – шпундра, вегетаріанський пиріг, омлет-скрамбл , картопляне пюре з орегано, рис із кмином, риба під соусом Бешамель з овочами, нагетси, чахохбілі, фрітата, фрикадельки під імбирним соусом, овочева паєлья з куркумою, болоньез з м’яса курки, сочевиця зі спеціями, омлет з орегано, фалафель із бобових, полента, пан де кала трава, гречана або рисова каші з чебрецем, лобіо з квасолею, горохове пюре з чорносливом.
Залишились і ті страви, що вже не один рік подаються у шкільних їдальнях нашого району: салат Айсберг з огірками, Салат Бебі-мікс (руккола, шпинат, мікс зелених салатів) з соусом, вінегрет – лимон, омлет з овочевою сумішшю та твердим сиром, салат з капусти та родзинками , салат Попелюшка (гарбуз, яблуко, корінь селери). Полюбляє дітвора фірмові страви «Зеніту» – м’ясні мафіни з омлетом, фрікасе з м`яса курки, рибна ватрушка з овочами та твердим сиром, кебаб з сиром, фірмовий чізкейк, м’ясний стожок з овочами.
Звикати до оновленого меню доведеться усім: дітям, мамам і шкільним кухарям, адже у всіх є свої сформовані харчові звички, тому перехідного періоду нам не оминути.
Важливо, щоб вдома батьки теж готували страви з нашого меню, тоді дитина швидше звикне до нового харчування».