Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Катерина Шестакова: «Звикати до оновленого меню доведеться усім: дітям, батькам і шкільним кухарям, адже у всіх є свої сформовані харчові звички, тому перехідного періоду нам не оминути»

Опубліковано 28 січня 2022 року о 13:10
фото

 

Відповідно до нових норм харчування школи та садочки Деснянського району, як і всього міста, перейшли на нове меню. Так, у стравах скоротилася кількість солі, цукру, жиру, зникли сосиски, смажені котлети та молочні каші. У раціоні збільшилася кількість овочів, фруктів, м'яса, риби, і поменшало хліба і картоплі.

Меню розробив відомий кулінарний експерт, шеф-кухар та ідеолог проєкту CultFood Євген Клопотенко. Воно містить страви, як традиційно українські, так і з різних кухонь світу, а також безглютенові.

За роз`ясненням ми звернулися до директора КП «Зеніт» Катерини Юріївни Шестакової. Комунальне підприємство «Зеніт» поставляє харчування у всі школи району за винятком школи № 275.

«Нове шкільне меню дещо змінило звичний підхід до приготування страв –обмежено споживання  цукру і солі, але збільшено використання трав, таких як чебрець, орегано, каррі, горіхи,  насіння, імбир.

І на сніданок, і на обід пропонують готувати злакові каші та макарони з вищим вмістом харчових волокон. Їх замінюватимуть лише два-три рази на тиждень страви з бобових та один-два рази — з картоплі. Також рекомендують віддавати перевагу кашам з вищим вмістом харчових волокон: скажімо, гречаній крупі замість рисової.

Вводяться сирні, рибні, яєчні дні. Напої більше пропонується не підсолоджувати. Зменшено використання жирів.

Страви тепер готуються більш корисними способами: тушкуються чи запікаються. 

Виконувати запропоновані норми можливо лише за наявності відповідного обладнання.

У 2019 – 2021 роках практично всі школи району отримали нове сучасне обладнання у шкільні їдальні – професійні пароконвектомати. Це – нове покоління інтелектуального обладнання з багатьма режимами і технологіями приготування страв.

Сучасне обладнання дає змогу готувати нові страви, такі як – шпундра, вегетаріанський пиріг, омлет-скрамбл , картопляне пюре з орегано, рис із кмином, риба під соусом Бешамель з овочами, нагетси,  чахохбілі,  фрітата, фрикадельки під імбирним соусом, овочева паєлья з куркумою, болоньез з м’яса курки, сочевиця зі спеціями, омлет з орегано, фалафель із бобових, полента, пан де кала трава, гречана або рисова каші з чебрецем, лобіо з квасолею, горохове пюре з чорносливом.

Залишились і ті страви, що вже не один рік подаються у шкільних їдальнях нашого району: салат Айсберг з огірками, Салат Бебі-мікс (руккола, шпинат, мікс зелених салатів) з соусом, вінегрет – лимон, омлет з овочевою сумішшю та твердим сиром, салат з капусти та родзинками , салат Попелюшка (гарбуз, яблуко, корінь селери). Полюбляє дітвора фірмові страви «Зеніту» – м’ясні мафіни з омлетом, фрікасе з м`яса курки, рибна ватрушка з овочами та твердим сиром, кебаб з сиром, фірмовий чізкейк, м’ясний стожок з овочами.

Звикати до оновленого меню доведеться усім: дітям, мамам і шкільним кухарям, адже у всіх є свої сформовані харчові звички, тому перехідного періоду нам не оминути.

Важливо, щоб вдома батьки теж готували страви з нашого меню, тоді дитина швидше звикне до нового харчування».

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux