Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Ірина Алєксєєнко: «В ті дні на Євромайдані ми всі дихали повітрям Свободи»

Опубліковано 22 листопада 2016 року о 18:02
фото

Ірина Алєксєєнко: «В ті дні на Євромайдані ми всі дихали повітрям Свободи»

З нагоди Дня Гідності та Свободи вчора у Галереї мистецтв Деснянського району відкрилася виставки «Зима, що нас змінила».

На виставці представлено картини відомих українських художників Валерія Франчука, Олесі Тищенко, Марини Соченко, фотографії незалежного фотографа колишнього фотокореспондента газет «Молодь України», «Вечірній Київ», «Київська правда» Олександра Тимошенка, малюнки учнів загальноосвітніх навчальних закладів Деснянського району.

Мешканці району, учнівська молодь, що завітали до Галереї мистецтв, завдяки роботам українських митців знову повернулися у події зими 2013-го року, вшановуючи пам’ять загиблих, та віддаючи їм данину шани та поваги. 

Художниця-живописець, викладачка Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України, волонтер Марина Соченко на виставку представила п’ять робіт, які намалювала прямо на Майдані з натури. Роботи присвячені подіям та Героям Майдану.

«Сьогодні мої життя і творчість змінилися. Я – європейська людина. Але свобода у європейському вимірі – це не вседозволеність, це – пошана до людей, культури. Це – мораль», – говорить Марина Соченко.

Більше 9 тисяч знімків зробив під час Революції Гідності український фотограф Олександр Тимошенко. На них – хроніка подій 2013-го року. Роботи виставлялися на 18 персональних фотовиставках фотографа, присвячених подіям Революції Гідності. Сьогодні деякі фотознімки – в експозиції Галереї мистецтв.

«Надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свої європейськість, гідність, своє прагнення до свободи, я пройшов разом зі своїми побратимами з 26 листопада 2013-го року по 18 лютого 2014-го року. Як професійний фоторепортер в минулому, впродовж всього протистояння на вулицях Києва зробив фото літопис цих подій. Два поранення, отримані 18 лютого 2014-го року на вулиці Інститутській, не дали мені змогу відзняти мужню, страшну, але переможну кульмінацію 19-20 лютого 2014-го року»,  – говорить фотограф.

Картини народного художника України Валерія Франчука вже неодноразово виставлялися у Галереї мистецтв Деснянського району. В доробку відомого українського художника – близько 20 серій та циклів живописних та графічних полотен, скульптур. Сьогодні на виставці – картини з серії «Розгойдані дзвони пам’яті» та скульптури з серії «Героям Небесної сотні». Починаючи з 2014-го року, Валерій Франчук передав більше 30 творів живопису для 9-ти благодійних аукціонів у рамках загальноукраїнського руху допомоги воїнам АТО.

Завітала на відкриття виставки і заступник голови Деснянської райдержадміністрації Ірина Алєксєєнко.

«Сьогодні на виставці ми побачили Майдан 2013-2014-го років очима очевидців, учасників тих подій. Від першої особи. Мені теж пригадалися події Майдану, ті дні, коли разом зі своїми побратимами приходили на площу відстоювати наше право на демократію та свободу. У ті дні на Євромайдані ми всі дихали повітрям Свободи.  Кожний з нас взяв на себе відповідальність за долю країни, своєї сім’ї, майбутніх поколінь українців, вийшовши на Майдан Незалежності. Там ми стали єдиним цілим, непорушною бурею майбутніх змін у державі. Більшість з присутніх, що знаходилися у витоків Революції Гідності, зараз захищають територіальну цілісність України на Сході. Слава Україні! Героям слава!», – звернулася до присутніх на виставці заступник голови Деснянського райдержадміністрації Ірина Алєксєєнко.

Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв Небесної сотні хвилиною мовчання, після чого оглянули виставку.

ФОТОЗВІТ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux