Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У Деснянському районі буде відкрито меморіальну дошку на честь 101-го героя Небесної Сотні Івана Наконечного

Опубліковано 17 лютого 2016 року о 17:33
фото

 

З нагоди вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні у Деснянському районі на фасаді житлового будинку № 28 по вулиці Лісківській буде встановлено меморіальну дошку на честь Івана Максимовича Наконечного.

Саме в Києві разом з дружиною, уродженкою Санкт-Петербурга, з 1982-го року проживав 83-річний офіцер ВМС СРСР, 101-ий герой Небесної сотні Іван Наконечний, який помер у столичній лікарні, не виходячи з коми, 7 березня 2014-го року.

Найстарший захисник Майдану Іван Наконечний брав участь у Революції Гідності з перших днів – відтоді, як «Беркут» побив студентів. Всі родичі його вмовляли не ходити на Майдан у такому віці.

«Він хотів бути в Самообороні, але його не брали. Вік, самі розумієте. Але він був у них талісманом. На Майдані не ночував, але 5-8 годин відбував. Говорив, що давав присягу, а тому повинен бути з народом», — пригадує про героя Небесної сотні Івана Наконечного його племінник Євген Чебан.

Іван Наконечний народився в 1931-му році. Пережив голод, який забрав його сестру, війну та окупацію. На щастя, із чотирьох дітей, які залишилися у родині, під час війни ніхто не постраждав.

Після війни Івана Наконечного призвали до армії. Три роки служив матросом на військовому кораблі в Севастополі. Тоді і вирішив пов’язати свою долю з військовою справою. Після навчання у морському училищі отримав звання лейтенанта. Далі доля закинула його в Ленінград, де познайомився зі своєю майбутньою дружиною.

Заради дружини та двох синів Іван Максимович іде з армії і починає працювати інженером. У 80-і роки повертається в рідне село під Києвом, а пізніше переїжджає жити до столиці.

Родичі Івана Наконечного впевнені – він знав, на що йшов і був готовий померти. Саме тому поклав у карман аркуш паперу, на якому написав своє ім’я, вказав паспортні дані та номер телефону племінниці.

Іван Наконечний отримав важку травму голови і шийного відділку хребта 18 лютого близько 17-ї години, коли захищав барикаду на Інститутській.

В останню путь Івана Максимовича проводжали з Майдану. З ним прощалися, як з героєм. Поховали Наконечного племінники, «сотні» Майдану допомогли грошима.

«Відкриття меморіальної дошки – значна подія для мешканців Деснянського району. Івана Наконечного пам’ятають сусіди, які з вдячністю сприйняли звістку про те, що на їх житловому будинку буде встановлено меморіальну дошку на честь героя. Ми маємо пам’ятати імена тих, хто відстоював суверенітет нашої держави під час Революції Гідності та продовжує боротися за незалежність України і зараз на Сході. Герої не вмирають. Вони – в наших серцях. Героям – слава!», – говорить керівник Деснянського району Вадим Онуфрійчук. 

_I

_I_1

_I_2


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux