Головна  →  Новини  →  14 травня 2020

Депортація кримськотатарського народу – ніколи знову!

 

 

Історія, яку ніколи не забути…

18 травня 1944 року на підставі рішень Державного комітету оборони СРСР кримськотатарський народ був підданий тотальній депортації за своєї історичної батьківщини – Криму у віддалені райони Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації.

Виселення близько 200000 кримських татар проводилося військами НКВС СРСР в формі спеціальної каральної операції, з озброєним оточенням населених пунктів, насильницьким вигнання родин кримських татар з будинків, тривалим утриманням людей на площах населених пунктів або територіях кладовищ, завантаження і перевезенням людей у переповнених вагонах для худоби, конфіскацією всього рухомого і нерухомого майна.

У місцях спец поселень кримських татар використовували на важких виснажливих роботах, включаючи шахти, лісоповали, будівництво іригаційних каналів.

За різними оцінками лише у перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46 % кримських татар.

Період насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання і заборони їм повертатися і проживати на своїй Батьківщини, у Криму, тривав до листопада 1989 року.

Депортація кримськотатарського народу – ніколи знову!

Перейти до спискуВерсiя для друку

Оперативне інформування киян

Повідом про корупцію:
(понеділок: з 08:00 - до 17:00,
п'ятниця з 08:00 - до 15:45).

телефон: (044) 546-08-39
електронна адреса: [email protected]