Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Легким пензлем моєї душі…»

Опубліковано 08 лютого 2019 року о 15:21

 

За сприяння Деснянської райдержадміністрації, Центральної районної бібліотеки ім. Павла Загребельного, Національної Спілки художників України в Галереї мистецтв Деснянського району відкрилася ювілейна виставка відомої української художниці Марини Соченко.

Марина Петрівна Соченко – відома українська художниця, волонтер, яка плідно працює в галузі образотворчого мистецтва майже 30 років. В її творчому доробку – 45 персональних виставок, учасник більш ніж 50 міжнародних та всеукраїнських виставок.

20 років викладає в Національній Академії образотворчих мистецтв і архітектури. Заслужений діяч мистецтв України. Старший викладач кафедри живопису. Член Національної Спілки художників України. Її творчість базується на глибокій національній традиції, патріотизмі. Художниця поєднує високий професіоналізм з активною громадянською позицією.

Нині на ретроспективній ювілейній виставці мисткині представлено 87 творів, створених протягом тридцятирічної творчої і діяльності. Художниця представляє свої дипломні картини «Весільний коровай», «Світе, ясний, світе, тихий»; «Гусячий рай». Багато років працює над серією на тему українських народних пісень, Різдвяним циклом, пейзажами Києва, портретами, натюрмортами. Художницю надихає мальовниче село Потік на Київщині, де вона має творчу майстерню. Багато картин створено саме там.

Продовжують експозицію і нові твори 2017-18 років – «Пам’яті Бойчука» та « Молімося за Україну», присвячена Леопольду Ященку і його хору, історичні портрети героїв визвольних змагань за незалежність України, над якими художниця працює протягом останніх років, так як вважає необхідним розкриття цієї теми в образотворчому мистецтві.

Художниця була активним учасником Революції Гідності, ходила разом з волонтерами по госпіталях, допомагала та малювала портрети поранених, добровольців, які пішли на фронт прямо з Майдану. Вони розповідали про своїх загиблих побратимів. Просили намалювати їх. Так виникли образи Героїв, що віддали своє життя заради майбутнього України. Зокрема, представлена на виставці картина «Вічна слава Героям», присвячена полеглим бійцям Батальйону «Донбас».

У складі високомобільної групи центру морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України Марина Соченко була на передовій лінії фронту, звідки привезла 65 портретів Героїв, захисників України. Бійці, їх фронтове братерство, не просто справляють враження своєю силою духа, переконаннями, а й вчать мудрості, якої треба вчитися роками, а то й все життя. Ці твори також входять до складу експозиції. Вони представляють героїчну сторінку новітньої історії України, яка, втрачаючи кращих своїх синів і дочок, героїчно бореться за свою соборність. свободу і незалежність.

Виставка триватиме з 7 по 24 лютого 2019-го року.

Адреса Галереї мистецтв Деснянського району: вулиця Драйзера,6.

Галерея працює з 12:00 до 19:00. Субота, неділя – з 11:00 до 17:00, понеділок – вихідний. Телефон: (044) 546-90-45.

Запрошуємо деснянців та гостей міста завітати на виставку!

Довідково.

Марина Петрівна Соченко народилася 22 грудня 1963 року в м. Києві в сім’ї військовослужбовця. У зв’язку зі службою батька сім’я багато переїздила. З дев’яти років навчалася в художній школі № 2 на Березняках, потім в республіканській школі ім. Т.Г.Шевченка. Декілька років студіювала рисунок в приватній школі видатного українського художника, відомого шістдесятника В.І. Зарецького, дружба з яким вплинула на подальшу долю художниці, укріпила у виборі майбутньої професії.

В 1989 році закінчила Київський художній інститут (НАОМА) та захистила диплом під назвою «Весільний коровай», що став творчим звітом після 15 років академічних студій, та результатом наполегливого пошуку самостійного шляху в мистецтві.

З 1989 по 1993 рік працювала викладачем живопису в Київському промисловому технікумі (Інститут ім. М.Бойчука).

З 1993 по 1997- аспірантура в Академії мистецтв. Магістр.

З 1998 року старший викладач кафедри живопису та композиції Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Започаткувала проект «Волонтери – дітям», в рамках якого проводить серію виставок у школах Києва «Заради майбутнього України» з метою патріотичного виховання дітей, навернення їх до історичного коріння, любові до мови і культури України.

Своєю творчою діяльністю Марина Соченко вносить вагомий внесок у справу розвитку українського національного мистецтва та патріотичного виховання молоді.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux