Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Труп дикої свині виявлений на території лісопаркового господарства Дарницького району Києва на межі Київської області

Опубліковано 30 квітня 2021 року о 12:53
фото

ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві було організовано виїзд робочої групи безпосередньо на місце події. Проведене епізоотичне обстеження місця знаходження трупа дикої свині на території, яка межує з Дарницьким лісопарковим господарством.

Межі спалаху (неблагополучного пункту) – частина території Дарницького лісопаркового господарства, де виявлено труп, зона захисту – межі території Дарницького лісопаркового господарства, епізоотичного вогнища (неблагополучного пункту); зони нагляду:

- в східному напрямку - прилеглі території Київської області;

- в західному напрямку – частина Дарницького, Дніпровського районів Києва та прилеглі території Київської області;

- в південному напрямку - прилеглі території Київської області;

- в північному напрямку - частина Деснянського району та прилеглі території Київської області.

Труп дикої свині вагою біля 200 кг в стані глибокого аутолізу побачили на узбіччі дороги. Зважаючи на обставини, зокрема, положення трупа, шматок тканини з плямами крові припускають, що труп було вивантажено з автотранспорту. Отже, тварина загинула в іншому місці.

Фахівцями ДНДДІЛДВСЕ було відібрано пат матеріал і направлено для проведення лабораторних досліджень до Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві.

Відповідно до Звіту виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней.

Африканська чума свиней (АЧС) не становить небезпеки для людей, проте небезпечна для самих свиней. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статево-вікових груп). АЧС характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов'язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів.

 

Основний шлях передачі збудника між твариною - це безпосередній контакт та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника. Людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці ‒ до 5 місяців).

Холод (заморожена свинина) ‒ всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

Щойно виявивши хвору тварину, наприклад, не стандартну поведінку, чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб не допустити контакту із виділеннями хворої тварини.

За інформацією kyiv-dpss.gov.ua

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux