Православні християни сьогодні, 19 серпня, відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас
Серпень багатий на врожай і на свята. Вони глибоко релігійні, дуже поетичні та смачні. Це й не дивно: вінець літа знаменувався збором урожаю і подякою за плоди ще з давніх-давен, з дохристиянських часів, тому вже там зародилося дуже багато традицій та звичаїв. А з прийняттям християнства з’явилися життєдайні біблійні легенди.
Православні християни сьогодні, 19 серпня, відзначають Преображення Господнє, або Яблучний Спас. Свято було назване так тому, що нібито саме в цей день на горі Фавор Ісус Христос преобразився, Його обличчя і одяг «стали білими, як світло».
Згідно з Біблією, тоді ж учні Ісуса дізналися, що їхній наставник – Син Божий, голос з небес повідав їм про вічну славу Другої Особи Трійці (Христа), що при земному житті зазвичай приховували. Так з'явилося народна назва Яблучного Спаса – Спас на горі.
Яблучний Спас – другий у черзі «трьох Спасів». Щороку їх відзначають незмінно: 14 серпня (Медовий), 19 серпня (Яблучний) та 29 серпня (Горіховий або Хлібний).
Традиційно в цей день у храмах проходять урочисті богослужіння і обряди освячення «врожайних» кошиків парафіян.
Звісно ж, насамперед освячують яблука, які лише з цього дня дозволяється їсти. Примітно, цього правила повинні були суворо дотримуватися жінки, особливо ті, які втратили дітей. Подейкують, що в цей день Мати Божа на тому світі роздає діткам золоті яблука, а ті, чиї батьки порушили обітницю, плачуть, адже їм яблук не дістанеться.
Крім цього, вважалося, що людина дозріває подібно до яблука, чиї плоди спочатку зелені, а з часом наливаються соком і кольором. Так само поступово віряни всмоктують світло Всевишнього.
Але не тільки яблука прийнято освячувати в цей день. У святковий кошик також кладуть груші, виноград, сливи і персики. Можна додати овочі, включаючи помідори та моркву. Добре, коли в кошику буде мед, колоски жита чи пшениці. Як альтернатива ‒ хліб, сіль, хрін (символ стійкості у вірі) або ж випічка з яблуками.
Взагалі чим багатший вміст кошика, тим краще, адже так символічно віддається данина багатству і щедрості природи. У «врожайний» кошик не можна класти гроші та інші матеріальні цінності, а також алкогольні напої (крім вина кагор).
Також важливо не викидати освячені продукти, адже, як вже зазначалося, вони символізують багатство і щедрість природи. Їх потрібно з'їсти за святковим
столом з родичами або друзями. Залишки, якщо такі є, рекомендують віддавати худобі або закопати в саду.
Важливою і обов'язковою частиною святкування Яблучного Спаса є традиція частування одне одного яблуками. В цей день також було прийнято пригощати ними дітей бідних і хворих людей. Вважалося, що чим більше яблук вийде роздати – тим добрішим і щедрішим буде до вас Бог.
Крім цього, розпочиналася заготівля яблук на зиму. Яблука заготовляють про запас за різними рецептами: їх сушать, замочують, консервують, печуть. Люди вірили, що в цей день яблука мають магічну силу і можуть дати красу і молодість. Також на перший укус яблука загадували бажання, вимовивши фразу: «Що надумане – збудеться, що збудеться – не пройде».
В цей день рекомендують утриматися від сварок з рідними і близькими, не бажати комусь зла. Неприємності, яких побажаєш цього дня іншому, повернуться сторицею.
Увага, деснянці!
Якщо ви вирішили піти до храму, не ігноруйте правила! Дотримуватися їх нескладно, але важливо. Для вашого здоров’я та здоров’я людей, які поруч.
Зі святом!