Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як у Києві відзначать День Гідності та Свободи?

Опубліковано 19 листопада 2021 року о 12:45
фото

 

21 листопада ми відзначаємо День Гідності та Свободи, який встановлений в Україні «з метою утвердження ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події початку XXI століття». Цього дня традиційно пригадують дві важливі події – Помаранчеву революцію восени 2004 року та Революції Гідності у листопаді 2013 року-лютому 2014 року.

Національний музей Революції Гідності разом із партнерами підготував освітні, мистецькі й просвітницькі проєкти, присвячені темі гідності, свободи та боротьбі за права людини, утвердження державної незалежності України. Про це повідомили у «Вечірній Київ».

Програма подій

ІІІ Всеукраїнський конкурс наукових студентських робіт Відзнака імені Сергія Кемського. Конкурс проводиться в межах Відзнаки імені Сергія Кемського, Героя Небесної Сотні, з метою активізувати науковий інтерес до подій Революції Гідності серед молоді, залучати її до вивчення та дослідження Революції Гідності.

Положення

Соціальна кампанія «Вільні творити майбутнє». Цього року символ кампанії – євромайданівська стрічка з прапорами України та ЄС; стрічка-птаха, як символ прагнень усіх, хто творив Революцію Гідності.

Завантажуйте зображення

19–20 листопада науковий форум «Революція Гідності: на шляху до історії». Онлайн. Другий рік поспіль Національний музей Революції Гідності із низкою партнерів проводить науковий форум, який активізує й синхронізує зусилля різних інституцій та окремих учених для закріплення теми Революції Гідності в історичному дискурсі. Фокус-тема цьогорічного форуму – «Революції доби постмодерну: Майдан у контексті світових протестних рухів кінця ХХ – початку ХХІ століття». Трансляцію заплановано на «Facebook»-сторінці Національного музею Революції Гідності.

21 листопада

У День Гідності та Свободи відбудуться державні заходи – покладання квітів до пам’ятників і місць поховання видатних діячів українського державотворення, борців за незалежність України у ХХ столітті, загиблих під час Революції Гідності та російсько-української війни.

10:00-11:00 – молебень і покладання квітів біля каплиці архистратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ на алеї Героїв Небесної Сотні, 6 (станція метро «Хрещатик», верхній вихід).

11:00 – відкриття виставки «Барви свободи. Майдан мальований дітьми». Виставка малюнків, створених дітьми від розповідей про Майдан. Щирість, безпосередність і символізм образів – дитячі твори крім мистецької вартості цінні ще й тим, що випромінюють оптимізм і віру в перемогу добра. Експонуватимуться роботи дітей з Києва та Полтавщини, а також кілька малюнків, створених дітьми для підтримки майданівців під час Революції Гідності – зі збірки Музею Майдану. Виставка відкрита для огляду до 15 лютого 2022 року.

Де: виставковий простір просто неба «М³: Майдан. Меморіал. Музей» («Куб») на місці майбутньої будівлі Національного музею Революції Гідності (алея Героїв Небесної Сотні, 3–5).

16:00 – хода «Не втрачаймо Гідність! Захистимо Свободу!». Старт ходи на початку алеї Героїв Небесної Сотні. Після закінчення ходи відбудеться молитва за Україну біля тимчасового меморіалу Героям Небесної Сотні біля хреста.

Флешмоб #бути_гідним. Користувачам соцмереж пропонують ділитися спогадами й роздумами про Помаранчеву революцію та Євромайдан. Організатори закликають 21 листопада пов’язати синьо-жовту стрічку на одяг, рюкзак, сумку чи автомобіль. Із першого дня Євромайдану його прихильників можна було розпізнати за такими стрічками. Почеплена на одяг або сумку синьо-жовта стрічка була засобом солідарності та виявлення своєї позиції. Також люди кріпили стрічки на авто, двері будинків, гілки дерев. Працівники Національного музею Революції Гідності роздаватимуть синьо-жовті стрічки під час заходів музею впродовж листопада-лютого.

21–22 листопада – Аудіотур «Майдан. Прогулянка». Особлива екскурсія про події Революції Гідності. Ту атмосферу, яка тоді панувала на Майдані. Це історія Маші, студентки Києво-Могилянської Академії. В ніч на 11 грудня 2013 року замість того, щоб готуватися до екзамену з історії радянського суспільства, Маша поїхала на площу захищати наметове містечко. Ми поїдемо разом із нею...

Листопад-лютий, фотовиставка просто неба, присвячена Революції Гідності у контексті світових та попередніх українських революцій новітньої історії.

Місце: виставковий простір просто неба «М³: Майдан. Меморіал. Музей» («Куб») на місці майбутньої будівлі Національного музею Революції Гідності (алея Героїв Небесної Сотні, 3–5).

Листопад-березень, вулична графічна виставка «Мальована історія Майдану». Виставку створено на основі графічного роману Олександра Ком’яхова. Історія базується на реальних подіях, атмосферу та реалії Майдану відтворено з документальною точністю. У процесі створення автор працював з архівом Національного музею Революції Гідності, консультувався з очевидцями подій.

Місце: Майдан Незалежності, довкола монумента Незалежності.

1 грудня 18:00-20:00 – презентація другого тому книжки «Майдан. Пряма мова». Онлайн-видання «Майдан. Пряма мова» – це інтерв’ю, записані з учасниками та свідками подій Євромайдану в Україні. Це друга книжка серії усних історій, започаткованої Національним музеєм Революції Гідності. У книжці спогади учасників і свідків Революції Гідності подано майже без редакторського втручання з метою найточнішого документального передавання свідчень і характерів опитаних. Видання містить сканкоди, за допомогою яких можна слухати історії оповідачів в аудіоформаті.

Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, Будинок профспілок, 2-й поверх, майдан Незалежності, 18/2.

18 грудня-20 лютого – виставка «Творча сила свободи. Громадські ініціативи Майдану». Висвітлює одну з основних рис Революції Гідності – здатність до швидкої та конструктивної самоорганізації, системної взаємодії в рамках громадських ініціатив, а також про творчу складову життя Майдану. Зокрема, розкаже про такі ініціативи як Мистецька сотня, Бібліотека Майдану, Самооборона Майдану, Медична служба Майдану, Автомайдан.

Місце: Музей книги і друкарства України, вул. Лаврська, 9, корпус 9-10.

За матеріалами: https://vechirniy.kyiv.ua/news/46548/.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux