Увага, деснянці! Поради щодо збереження харчових продуктів
В умовах віялових та аварійних відключень електроенергії стало актуальним питання збереження харчових продуктів.
Ось декілька порад, які допоможуть залишити вашу їжу безпечною до вживання:
- у холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;
- заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче. За можливості придбайте сухий або блоковий лід;
- якщо електроенергію вже вимкнули, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру;
- ніколи не куштуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С чи нижче;
- також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту);
- намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час;
- купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Крім того, продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.