Головна  →  Новини  →  2 грудня 2022

Столична служба сприяє у працевлаштуванні громадянам з інвалідністю

Столична служба сприяє у працевлаштуванні громадянам з інвалідністю

 

3 грудня у світі відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Сприяння працевлаштуванню осіб з інвалідністю на створені та пристосовані для них робочі місця з урахуванням рекомендацій медико-соціальної експертної комісії є одним з пріоритетних напрямків роботи столичної служби зайнятості. Важливо пам’ятати: особи з інвалідністю - не клієнти соціальних фондів, а професіонали, які потребують реалізації свого права на працю, застосування своїх здібностей і талантів.

Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» для підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, установлює норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 відсотки середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо на підприємстві працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. При цьому роботодавці самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю відповідно до нормативу.

Чинне законодавство про зайнятість передбачає механізм стимулювання роботодавців до працевлаштування осіб з інвалідністю на створені нові робочі місця. Нині роботодавцю, який працевлаштовує таких осіб, здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за відповідну особу за місяць. Компенсація виплачується протягом одного року з моменту працевлаштування такої особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років. А після внесення відповідних змін до Закону «Про зайнятість населення» і набрання ними чинності 29 січня 2023 року роботодавцю, який за направленням центру зайнятості працевлаштовує строком не менше ніж на один рік осіб з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, буде компенсуватися 50 відсотків фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати. При цьому загальна тривалість виплати компенсації становитиме шість місяців.

У базі Київського міського центру зайнятості на кінець листопада налічувалося 375 вакансій для осіб з інвалідністю. Як правило, при виборі роботи враховуються рекомендації МСЕК, наявні у людини з інвалідністю кваліфікація та знання, а також її побажання.

Найбільше вакансій для продавців продовольчих товарів – 67, продавців-консультантів – 46, соціальних робітників – 41, монтажників радіоелектронної апаратури та приладів – 22, прибиральників виробничих приміщень – 19, робітників з комплексного прибирання та утримання будинків з прилеглими територіями – 19, мийників літальних апаратів – 14 та пекарів – 12.

Найвищі зарплати у вакансіях для людей з інвалідністю пропонуються в ІТ-сфері: інженерам-програмістам (3 вак.), інженерам з програмного забезпечення комп’ютерів (2 вак.) та фахівцеві з розроблення комп’ютерних програм – по 110 тис. грн. Серед ТОП-оплачуваних також вакансії заступника директора – 47 тис. грн., менеджера з персоналу – 35,4 тис. грн., бухгалтерів (2 вак.) – 25 тис. грн., фахівець – 25 тис. грн., інженерів (3 вак.) – 21,6 тис. грн., перекладачів (8 вак.) та техніків (2 вак.) – по 20,4 тис. грн., начальників секторів (2 вак.) – 19,2 тис. грн., швачки – 18 тис. грн., електромеханіка – 16,4 тис. грн., оператора верстатів з програмним керуванням – 15,6 тис. грн., контролера радіоелектронної апаратури та приладів – 15,5 тис. грн.

Довідково: З початку 2022 року послугами столичної служби зайнятості скористалися 1940 осіб з інвалідністю. 204 з них отримали роботу. 568 людей з особливими потребами продовжують перебувати на обліку і отримувати послуги служби зайнятості.

 

За інформацією: Київського міського центру зайнятості

Перейти до спискуВерсiя для друку

Оперативне інформування киян

Повідом про корупцію:
(понеділок: з 08:00 - до 17:00,
п'ятниця з 08:00 - до 15:45).

телефон: (044) 546-08-39
електронна адреса: [email protected]