Головна  →  Новини  →  18 червня 2021

Щороку кліщі стають героями багатьох обговорень. Про їх небезпеку нагадують лікарі у соцмережах та спеціальні таблички у парках

Щороку кліщі стають героями багатьох обговорень. Про їх небезпеку нагадують лікарі у соцмережах та спеціальні таблички у парках

 

Чим саме небезпечні кліщі?

Кліщі є переносниками збудників багатьох захворювань, зокрема й борелій. Серед небезпечних хвороб, які можуть розвинутися після укусу: кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, Крим-Конго геморагічна гарячка, геморагічна гарячка з нирковим синдромом, туляремія та інші.

Симптоми під час хвороби Лайма: на місці укусу – еритема, що мігрує, головний біль, ломота у тілі, млявість. Еритема – це почервоніння різних відтінків, будь-якої форми завбільшки з 5-гривневу монету. З'являється через 2-30 днів, поступово збільшується у розмірах, не свербить, не буває гарячим, не болить. Всі інші почервоніння не виключають хворобу Лайма, але потребують лабораторного підтвердження. Якщо вчасно не почати лікування, це може призвести до ураження шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і як наслідок – інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100 %.

Кліщовий енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. Переважно уражується центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а іноді – до летальних наслідків.

Що робити, якщо вкусив кліщ?

- Не панікуйте! Якщо неподалік є травмпункт – зверніться туди. Вам допоможуть правильно витягнути кліща та проконсультують щодо подальших дій.

- Якщо поруч немає лікаря, використовуйте спеціальний пристрій для видалення кліща. Його можна придбати у ветеринарних аптеках ("кліщосмик").

- Притисніть пристрій до шкіри, захопіть кліща у щілину, обережно розхитайте з боку в бік і викрутіть без ривка.

- Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо він відірвався, то можна видалити залишки стерильною голкою як занозу, але також вважається, що хоботок може вийти сам.

- Після видалення кліща рану потрібно обробити антисептиком, а руки вимити з милом і теж обробити.

- За подальшими вказівками зверніться до лікаря. Не потрібно самостійно здавати аналізи чи приймати антибіотики.

- Спостерігайте за місцем укусу на появу еритеми. При її появі негайно звернутися до лікаря.

Чи треба нести кліща в лабораторію?

Медична допомога кліщу не потрібна. Аналіз в лабораторії в наших реаліях неінформативний. Виявлені борелії не означають, що ви вже інфіковані хворобою Лайма. Так само й відсутність борелій не значить, що ви не захворієте. Але Ви можете цим допомогти виявити осередок хвороби Лайма і завдяки вам місцева медицина буде в насторозі до цієї інфекції.

Як себе захистити?

- Використовуйте репеленти згідно з інструкцією.

- Обирайте в парк одяг з довгим рукавом, закрите взуття, шкарпетки.

- Під час прогулянки старайтесь не заходити у траву.

- Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодвігодини прогулянки. Відчути укус кліща неможливо: він рухається невідчутно, кусаючи виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

- Обов'язково після повернення додому проведіть ретельний огляд тих, хто з вами гуляв. Особливу увагу приділіть дітям та домашнім улюбленцям. Найкраще це зробити в білій ванні з хорошим освітленням. Ретельно обстежте своє тіло.

- Виперіть і попрасуйте одяг. Не лишайте такий одяг біля ліжка і не лягайте спати в ньому.

- Перевірте речі, які брали на прогулянку: підстилки, сумки.

Більше інформації про кліщів та вакцинацію від кліщового енцефаліту читайте на сайті МОЗ: https://bit.ly/3cOQ1tI

Перейти до спискуВерсiя для друку

Оперативне інформування киян

Повідом про корупцію:
(понеділок: з 08:00 - до 17:00,
п'ятниця з 08:00 - до 15:45).

телефон: (044) 546-08-39
електронна адреса: [email protected]