Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як діяти працівнику у разі невиплати заробітної плати?

Опубліковано 25 вересня 2020 року о 14:51
фото

 

Увага, деснянці!

Конституція України (стаття 43) гарантує кожному громадянину право на своєчасне одержання винагороди за працю. За невиплату заробітної плати роботодавець несе не тільки адміністративну, але і кримінальну відповідальність.

В разі затримки чи невиплати заробітної плати на підприємстві, працівник особисто чи через представника має право звернутися з письмовою вимогою до роботодавця щодо виплати заробітної плати та компенсації, якщо затримка становить більше 1 календарного місяця.

В разі відмови провести сплату та компенсації, варто звернутися до організації вищого рівня, якщо така існує, з вимогою зобов’язати керівника здійснити виплату заробітної плати, нарахування та виплати компенсації чи до комісії з трудових спорів (КТС), яка створюється на підприємствах, установах, організаціях з числом працюючих не менш як 15 осіб, у випадку розгляду заяви працівником адміністрацією підприємства та непогодження працівника з прийнятим рішенням. Рішення КТС підлягають обов’язковому виконанню як і рішення судів. У випадку незгоди працівника з рішенням комісії, це рішення працівник може оскаржити у судовому порядку.

Реалізувати своє конституційне право на отримання належної йому заробітної плати працівник може з позовом до суду за місцем роботи чи проживання або з заявою про видання судового наказу. Це можна зробити без попереднього звернення до КТС. Строку позовної давності звернення до суду про стягнення працівником невиплаченої заробітної плати не існує. Подаючи позов, працівник повинен також надати довідку з місця роботи, розрахунок розміру заробітної плати, яку роботодавець зобов’язаний виплатити працівнику, як правило, у вигляді довідки про суму заборгованості із виплати заробітної плати, копію листа до роботодавця з вимогою погасити заборгованість із заробітної плати, в разі наявності завірену копію рішення КТС та копію позовної заяви для відповідача (роботодавця).

У разі несвоєчасної виплати заробітної плати або не оформлення трудових відносин громадяни можуть звернутись письмово у довільній формі із зазначенням назви підприємства, установи, організації або фізичної особи-підприємця, контактних телефонів, суми заборгованої заробітної плати та періоду заборгованості до:

-        Головного управління Держпраці у Київській області на адресу: 04060,  м. Київ, вул. Вавілових, 10, телефон: 481-50-00;

-        Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на адресу: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19, телефон: 454-70-04, 0-800-50-10-07;

-        Головного управління Національної поліції у м. Києві на адресу: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 15, телефон: 271-93-33, 271-91-18.

Додатково повідомляємо, що згідно з даними Головного управління статистики у м. Києві станом на 01.09.2020 року в Деснянському районі міста Києва має місце борг із виплати заробітної плати на підприємстві ПрАТ «Бліц-Інформ» (ЄДРПОУ – 20050164) в розмірі 1130,70 тис грн 33 особам. Постановою Господарського суду м. Києва від 19.06.2019 № 910/2592/19 підприємство визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру.

Згідно з інформацією арбітражного керуючого М. Куліченка, поточна заробітна плата не нараховується, підприємство не здійснює діяльність, всі працівники звільнені відповідно до вимог законодавства.

Погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам підприємства буде здійснюватись відповідно до судових рішень.

За інформацією: Управління праці та соціального захисту населення Деснянської РДА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux