Головна  →  Новини  →  26 лютого 2020

Власний бізнес за сприяння служби зайнятості: запитання та відповіді

 

 

Як державна служба зайнятості допоможе вам започаткувати власний бізнес?

 

Якщо ви зареєстрований безробітний, хочете працювати на себе, прагнете самостійно створити власне робоче місце, маєте хист до підприємницької діяльності, а також чітку бізнес ідею – долучайтеся до програми розвитку підприємництва серед безробітних.

 

Державна служба зайнятості протягом багатьох років ефективно реалізує активну програму сприяння зайнятості – одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності.

 

Хто може брати участь у цій програмі?

Долучитися до програми із започаткування власного бізнесу можуть зареєстровані у державній службі зайнятості безробітні, які відповідають таким критеріям:

· досягли вісімнадцятирічного віку;

· не уклали трудовий договір як за сприяння служби зайнятості, так самостійно протягом одного місяця після реєстрації в службі;

· спільно з кар’єрним радником склали план дій для започаткування власного бізнесу.

Варто зауважити, що допомога по безробіттю для організації підприємницької діяльності не виплачується безробітним, які протягом останніх 24 місяців перед тим, як отримати статус безробітного, працювали як фізична особа-підприємець, незважаючи на те, що підприємницька діяльність була припинена і знята з реєстрації.

 

Також не мають права на чергове отримання допомоги по безробіттю одноразово особи, які вже отримували фінансову підтримку від служби зайнятості на відкриття власної справи, але не здійснювали підприємницьку діяльність або припинили її упродовж двох років, починаючи з дня державної реєстрації.

 

Яким є алгоритм дій безробітного, який бажає започаткувати власну справу? На яку суму грошей він може претендувати?

1. наявність бажання стати підприємцем і розуміння, який бізнес безробітний хоче започаткувати;

2. складання з кар’єрним радником індивідуального плану працевлаштування з переліком дій, які кожен має вчинити для досягнення бажаної мети – започаткування власної справи;

3. проходження поглибленого профілювання та необхідних тестів на виявлення схильностей та здібностей до ведення підприємницької діяльності;

4. проходження безкоштовного професійного навчання «Генеруй бізнес ідею. Розпочни власний бізнес», яке проводиться за методологією Міжнародної організації праці;

5. написання та захист бізнес-плану;

6. державна реєстрація як суб’єкта підприємницької діяльності;

7. отримання коштів на старт бізнесу.

Розмір одноразової виплати допомоги по безробіттю на започаткування підприємницької діяльності розраховується індивідуально за визначеним порядком. Максимальний розмір такої фінансової підтримки у 2020 році може сягати понад 90 тисяч гривень (за умови призначення допомоги у максимальному розмірі). Середній же розмір одноразової допомоги по Україні в цьому році становить 46 тисяч гривень.

Чи є часові рамки такої програми для безробітних та який бюджет державної служби зайнятості на її реалізацію в цьому році?

 

Активна програма сприяння зайнятості для організації безробітними підприємницької діяльності реалізується на постійній основі.

 

У проекті бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік на цю активну програму підтримки безробітних передбачені видатки в розмірі 386 млн гривень проти 82,2 млн у минулому році (зростання в 4,7 разів).

Зобов’язання служби зайнятості і зобов’язання підприємця. Чи потрібне повернення коштів, на яких умовах?

 

Законодавством не передбачено повернення коштів, виплачених безробітному одноразово для організації підприємницької діяльності.

До відома.

Щороку підприємцями стають тисячі колишніх безробітних. Так, протягом 2019 року власну справу за сприяння служби зайнятості започаткували 2,4 тис. осіб, а цього року в планах служби – допомогти у започаткуванні власного бізнесу вже 8,5 тис. безробітним, що в 3,6 разів більше.

Найчастіше колишні безробітні відкривають свій бізнес у сфері торгівлі, професійної та наукової діяльності, ремонту побутової техніки, а також у переробній промисловості та сільському господарстві.

Державний центр зайнятості Тел.: (044)-289-40-79 моб. (098) -637-76-82

Перейти до спискуВерсiя для друку

Оперативне інформування киян

Повідом про корупцію:
(понеділок: з 08:00 - до 17:00,
п'ятниця з 08:00 - до 15:45).

телефон: (044) 546-08-39
електронна адреса: [email protected]