Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Як уникнути внутрішнього радіоактивного опромінення?

Опубліковано 01 липня 2016 року о 15:23

Як уникнути внутрішнього радіоактивного опромінення?

Увага, деснянці!

Харчування населення, яке проживає на забруднених радіонуклідних територіях України, є одним з провідних факторів, що визначають здоров’я людей.

Чому ця проблем настільки актуальна сьогодні? Тому, що 5 % України забруднено радіонуклідами чорнобильського викиду.

Нині дозові навантаження (більш 80 %) населення цих регіонів одержує за рахунок уживання продуктів харчування місцевого виробництва і дарів лісу.

Що ж сприяє зниженню надходження радіонуклідів в організм людини з продуктами харчування?

По-перше, при веденні особистих підсобних господарств на забрудненій радіонуклідами території необхідно проводити заходи, що знижують перехід радонуклідів із ґрунту в рослини: вапнування кислих ґрунтів, внесення визначених доз калійних, фосфорних і азотних добрив. Дуже обережно треба використовувати попіл для вапнування ґрунту, тому що він може підвищити забруднення ґрунту радіонуклідами, якщо був одержаний з місцевих видів палива, котрі містять радіоактивний цензій.

По-друге, необхідно правильно добирати культури і сорти для вирощування. За рівнем нагромадження радіонуклідів окремі сорти городніх культур можна розташувати в такому порядку:

-       огірки – Витончений, Джерельце, Лібелла, Гібрид-25, Геліос, Далекосхідний, Декан;

-       томати – Перемога, Дохідний, Раниця, Утішний;

-       капуста – кольрабі, кольорова, рання, червонокачанна.

При обранні картоплі найменше забруднення бульб спостерігається в сортів Оксамит, Альтаїр, Санте, Синтез.

Серед плодово-ягідних культур більше накопичуються радіонукліди ягоди червоної і чорної смородини, аґрус, менше – суниці садові, біла смородина, полуниця, малина, яблука, груші, вишні, сливи, черешня.

По-третє, при вживанні і приготуванні плодово-овочевих продуктів слід дотримуватися таких правил:

-       ретельно мити будь-які овочі і фрукти;

-       у капусти знімати 3-4 верхніх листки;

-       обов’язково зрізати бадилля в коренеплодів разом з віночком на 10-15 мм;

-       картоплю перед очищенням для готування їжі треба добре промити.

Переробка овочів і фруктів (квашення, маринування і т.п.) сприяє додатковому зниженню вмісту радіонуклідів у них.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux