Як уникнути внутрішнього радіоактивного опромінення?
Як уникнути внутрішнього радіоактивного опромінення?
Увага, деснянці!
Харчування населення, яке проживає на забруднених радіонуклідних територіях України, є одним з провідних факторів, що визначають здоров’я людей.
Чому ця проблем настільки актуальна сьогодні? Тому, що 5 % України забруднено радіонуклідами чорнобильського викиду.
Нині дозові навантаження (більш 80 %) населення цих регіонів одержує за рахунок уживання продуктів харчування місцевого виробництва і дарів лісу.
Що ж сприяє зниженню надходження радіонуклідів в організм людини з продуктами харчування?
По-перше, при веденні особистих підсобних господарств на забрудненій радіонуклідами території необхідно проводити заходи, що знижують перехід радонуклідів із ґрунту в рослини: вапнування кислих ґрунтів, внесення визначених доз калійних, фосфорних і азотних добрив. Дуже обережно треба використовувати попіл для вапнування ґрунту, тому що він може підвищити забруднення ґрунту радіонуклідами, якщо був одержаний з місцевих видів палива, котрі містять радіоактивний цензій.
По-друге, необхідно правильно добирати культури і сорти для вирощування. За рівнем нагромадження радіонуклідів окремі сорти городніх культур можна розташувати в такому порядку:
- огірки – Витончений, Джерельце, Лібелла, Гібрид-25, Геліос, Далекосхідний, Декан;
- томати – Перемога, Дохідний, Раниця, Утішний;
- капуста – кольрабі, кольорова, рання, червонокачанна.
При обранні картоплі найменше забруднення бульб спостерігається в сортів Оксамит, Альтаїр, Санте, Синтез.
Серед плодово-ягідних культур більше накопичуються радіонукліди ягоди червоної і чорної смородини, аґрус, менше – суниці садові, біла смородина, полуниця, малина, яблука, груші, вишні, сливи, черешня.
По-третє, при вживанні і приготуванні плодово-овочевих продуктів слід дотримуватися таких правил:
- ретельно мити будь-які овочі і фрукти;
- у капусти знімати 3-4 верхніх листки;
- обов’язково зрізати бадилля в коренеплодів разом з віночком на 10-15 мм;
- картоплю перед очищенням для готування їжі треба добре промити.
Переробка овочів і фруктів (квашення, маринування і т.п.) сприяє додатковому зниженню вмісту радіонуклідів у них.