КМДА Київська міська державна адміністрація


11 січня 2019

Відтепер неякісні ліки можна повертати: яким чином?

 

Увага, деснянці!

З нового року законодавство дозволяє здійснювати повернення придбаних лікарських засобів та медичних виробів, що раніше було заборонено, однак стосується ця норма лише препаратів неналежної якості.

Про це інформує офіційний сайт Міністерства охорони здоров’я.

«Повертати можна лише лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості. Для цього необхідно пред’явити розрахунковий документ на їхнє придбання. В такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний», – йдеться у повідомленні.

Відповідна норма діє з 1 січня, коли набув чинності Закон України від 23 листопада 2018 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». Він, зокрема, вносить зміни до вимог споживача щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Важливо, що факт неналежної якості товару має бути підтверджений відповідними документами. До таких документів належать:

- висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби та/або уповноваженою лабораторією;

- розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Аби убезпечити громадян від придбання неякісних ліків, МОЗ радить перевіряти інформацію на сайті Держлікслужби та переконатися, що обрані препарати не входять до переліку заборонених в Україні.

Також на вимогу покупця аптеки самі мають надати документи, які підтверджують належну якість їх продукції, зокрема сертифікат якості від виробника.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.