Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Ветерани Деснянського району відвідали Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році” у селі Лютіж.

Опубліковано 01 листопада 2013 року о 09:30
фото

Сьогодні за дорученням голови Деснянської райдержадміністрації Станіслава Прокопенка заступник голови Деснянської райдержадміністрації Юрій Титаренко та ветерани Великої Вітчизняної війни, актив ветеранських організацій відвідали Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році” у селі Лютіж, де відбулися урочистий мітинг, покладання квітів до пам’ятника визволителям м. Києва на Лютізькому плацдармі та поминальний обід.

Відкрила урочистий мітинг заступник директора музею Тамара Сокіл, привітавши присутніх із знаменними датами – 69-ю річницею визволення України та 70-ю річницею визволення Києва від фашистських загарбників.

– Неприступним “Східним валом” у свій час охрестили гітлерівські стратеги оборонну лінію на правому березі Дніпра. Сотні танків, гармат і літаків, десятки добірних дивізій зосередили загарбники на цій ділянці. Проте, ніщо не могло протистояти наступальному пориву, небаченій відвазі й мужності радянських воїнів, – розповідала Тамара Сокіл.

Заступник директора Національного музею-заповідника “Битва за Київ у 1943 році” також ознайомила присутніх з історією створення музею та розповіла про основні його експозиції.

Серед тих, хто брав участь у форсуванні Дніпра, – учасник боїв за визволення Києва, ветеран Великої Вітчизняної війни Деснянського району Олександр Соловйов.

– Вже не вперше ми приїжджаємо на ці священні для кожного українця, киянина місця. Адже саме тут на Лютізькому плацдармі велися бої за форсування Дніпра, що стало початком визволення Києва. 70 років пройшло з того часу, але коли проходиш залами музею, оглядаєш експозиції з численними воєнними трофеями, спускаєшся у бліндажі, пам’ять знову повертає у події воєнних років. Одним з перших, беручи участь у форсуванні Дніпра, наш стрілецький взвод перейшов з лівого на правий берег Дніпра. Це була найжорстокіша битва. По берегу Дніпра німці влаштували захисний вал, з якого вели вогонь по бійцях Червоної Армії. Тисячі солдатів залишилися назавжди у водах могутнього Дніпра, – сказав Олександр Георгійович.

Ветерани оглянули музейний комплекс, до складу якого входять музей-діорама, збудований на честь 50-річчя визволення Києва, та пам’ятник-музей визволення Києва, на мармурових пілонах якого увічнені всі з’єднання та частини, удостоєні почесного найменування “Київських”. Під час екскурсії ветерани також оглянули заповідну територію, на якій збережені польові оборонні споруди КСП 1-го Українського фронту – бліндажі та спостережні пункти командувача фронту, генерала армії М.Ф.Ватутіна, генералів К.С.Москаленка, П.С.Рибалка; виставку зразків бойової техніки часів Другої світової війни, що розмістилася під відкритим небом; каплицю Святого Георгія Побєдоносця.

Загалом, у Деснянському районі на виконання завдань Президента України щодо посилення соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни постійно проводяться заходи, направлені на всебічну підтримку цієї категорії мешканців району, – це і надання матеріальної допомоги, знижки на оплату комунальних послуг, забезпечення путівками для санаторно-курортного оздоровлення, засобами реабілітації і багато ін. Крім цього, у районі традиційно проходять заходи з організації змістовного відпочинку ветеранів – це поїздки по місцях бойової слави, екскурсії до музеїв, святкові концерти, благодійні обіди, зустрічі з учнівської молоддю і т. п.

i_2013_005

i_2013_015

i_2013_025

i_2013_037

i_2013_046

i_2013_048

i_2013_070


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux