Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Командна робота з батьками – це найважливіше – Світлана Шиш

Опубліковано 06 травня 2020 року о 15:31
фото

 

 

Нові виклики, які постали перед освітянами в період призупинення освітнього процесу, зокрема, перехід до навчання у цифровому просторі, опанування та системне використання онлайн-платформ, налагодження ефективної комунікації з кожною родиною в сучасних реаліях, показали, що педагоги відкриті та готові до змін.

 

Досвідом з організації дистанційного навчання ділиться заступник директора з виховної роботи школи І-ІІІ ступенів № 249 Деснянського району Світлана Анатоліївна Шиш.

 

– Першим кроком, для нас, як адміністрації школи І-ІІІ ступенів №249, було вибудувати чіткий алгоритм дій, врахувавши реальні можливості нашої команди вчителів та родин, а також ризики, які пов’язані з дистанційним навчанням. Комунікація з батьками учнів була визначена однією з пріоритетних.

 

Вибір інструментів та платформ, опанування хмарних технологій, складання графіків виходу з учнями в онлайн, які дозволили б створити максимально комфортні умови для дітей, аналіз своїх реальних можливостей та можливостей своїх учнів – ті, безумовно, важливі кроки, які мобілізували вчителів та відкрили для них величезні можливості.

 

Порталом для розміщення інформації про дистанційне навчання слугує сайт нашого закладу, який постійно поповнюється навчальними матеріалами від вчителів, де вказаний зворотній зв'язок з кожним вчителем, графік індивідуальних консультацій; наявні посилання на відео уроки, запроваджена рубрика «На допомогу учням 11-го класу в підготовці до ЗНО». Діти та батьки активно його відвідують та користуються.

 

Використання чатів, опитувань, відео сюжетів на YouTube, робота в групах, ігрові форми, використання онлайн-дошок, максимум візуалізації – все це дає можливість чітко та якісно вибудувати вектор руху з дітьми в нових умовах.

 

Щоб зацікавити та урізноманітнити навчання учнів, класні керівники продовжують, хоча у віртуальному просторі, створювати можливості для культурного та художнього розвитку своїх учнів, щоб в умовах карантину вони креативно та творчо розвивались (спільна творчість класу, вироблення класних традицій, створення малих та великих проєктів, використання різноманітних технік та підходів). Важливо, що є зворотній зв'язок та збережене шкільне спілкування всередині класу.

 

Організація різноманітних челенджів, флешмобів, участь в марафонах, створення власних відеороликів, відеопроєктів захоплює та надихає наших учнів. Вони ініціюють їх проведення, зокрема челендж «Самореалізація - це круто», метою якого було показати, чим же діти займаються кожного дня під час карантину, активно навчаючись, займаючись спортом та різними видами мистецтв. Приємним був для вчителів від учнів флешмоб «Разом ми все здолаємо». Діти написали слова підтримки та звернення до улюблених вчителів. Це надихає. Дуже активно учні долучились до флешмобу «Все буде добре» на підтримку діаспори українських школярів в Італії, намалювавши веселку, як символ сподівань, надії на краще. Свобода творчості – ось, що важливо для дітей.

 

Для батьків необхідна підтримка з боку вчителів і налаштування на те, що вони є опорою та підтримкою для своїх дітей; допомога у пошуку нових джерел знань та натхнення, застосування дієвих практик з користю для всієї родини, які можуть стати традиціями (практика вдячності, календар емоцій, хвилини тиші та ін.). Підтримка один одного є запорукою успішної співпраці. Так, до Всесвітнього дня театру батьки разом з дітьми підтримали ініціативу влаштувати «театр тіней вдома», що викликало в них заряд позитивних емоцій, зблизивши всіх членів родини.

 

Щоб підбадьорити, емоційно налаштуватись на позитивні нотки, відчути нашу єдність, для нашої освітньої команди закладу було створено спільну рубрику «вірус_позитиву», де ми всі разом ділимось світлинами приємних, позитивних моментів, цінностей нашого життя.

 

Карантин став справжнім викликом для вчителів, учнів, батьків. Утім, мусимо працювати, навчатись, знаходити власні нестандартні підходи в тих реаліях, які несе нам світ.

 

Налагодження емоційного зв’язку з дітьми, віра в успіх кожної дитини, вміння знайти до неї підхід, збереження тих цінностей та традицій, які були напрацьовані з учнівським колективом в шкільних стінах та перенесення їх у віртуальних простір, командна робота з батьками – це найважливіше. Безумовно, це безцінний досвід для кожного з нас.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux