Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Хто така муніципальна няня та хто може скористатися її послугами?

Опубліковано 23 травня 2019 року о 17:45

 

До уваги деснянці!

Постановою Уряду від 30.01.2019 року № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» затверджено Порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Цим Порядком визначено механізм відшкодування вартості нововведеної послуги – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/68-2019-п.

Хто така муніципальна няня?

Це будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка може надавати послуги няні, з якою укладено угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років. Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та платить податки. Це не поширюється на доглядальниць, які просто беруть оплату готівкою та за домовленістю.

Хто має право на послуги муніципальної няні?

Право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей до трьох років, які уклали офіційну угоду з нянею. Компенсацію послуг няні не можуть отримувати сім’ї, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, та прийомні батьки, якщо вони вже отримують грошову допомогу від держави. Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати та відпустку з догляду за дитиною. Також залишаються інші соціальні пільги та виплати, які отримує родина.

Подвійна вигода

Урядовий проект «муніципальна няня» має три мети:

Перша – це підтримка українських сімей, в яких народжуються діти. Незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню.

Безповоротна допомога від Уряду прив’язана до прожиткового мінімуму для дітей. З січня 2019 року сім’я зможе отримувати щомісяця 1626 грн відшкодування послуги помічниці для своєї дитини.

Друга мета Уряду полягає в підтримці жінок працездатного віку, які працюють нянями.

Як це виглядатиме на практиці?

Мама самостійно обирає няню, укладає з нею цивільно-правовий договір, який, до слова, не потребуватиме нотаріального завірення. Далі мама має подати документи в управління соціального захисту населення для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня».

Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами, підтверджуючі документи про оплату послуги няні (виписка з банківського рахунку, розрахункова квитанція тощо).

Жінка, яка прагне офіційного працевлаштування в сім’ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП (фізична особа-підприємець КВЕД 97.00, КВЕД 88.91/ юридична особа підприємець КВЕД 78.20, КВЕД 85.10) та відкрити рахунок в банку, на який надходитиме її заробітна плата.

Третя мета Уряду – «страхування» сімей від недобросовісних нянь. Формалізація відносин між батьками та нянею додасть ще більшої відповідальності й впевненості обом сторонам. Няня, отримавши офіційне працевлаштування, отримає впевненість у завтрашньому дні, а мама гарантію, що її дитина у надійних руках. А Уряд потурбується про соціальний захист обох.

За детальною інформацією звертатися до Управління праці та соціального захисту населення Деснянської райдержадміністрації по вул. Закревського, 87-Д, попередній запис за тел.: 530-42-22, 530-90-74 та для довідок тел.: 530-16-66, 530-14-30.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux