Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору

Опубліковано 30 жовтня 2018 року о 11:31

 

Увага, деснянці!

Згідно з ухваленим Законом «Про державний бюджет України на 2018 рік» від 07.12.2017 № 2246-VIII у 2018-му році установлено таку мінімальну заробітну плату:

- у місячному розмірі – 3723 грн;

- у погодинному розмірі – 22,41 грн.

Трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Законом України від 06.12.2016 року № 1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (в редакції від 15.12.2017) внесено зміни і до статті 265 Кодексу законів про працю України, якою передбачено відповідальність за порушення законодавства про працю.

Відповідно до вищезазначеного, з 1 січня 2018-го року юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть фінансову відповідальність у таких розмірах:

 

30 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, це 111690 грн. (при мінімальній заробітній платі 3723 грн.) за такі порушення:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний час;

-  виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

 

10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, це 37230 грн. (при мінімальній заробітній платі 3723 грн.) за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (за неоплату роботи в нічний час, роботу у вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці);

 

3 мінімальні заробітні плати – це 11169 грн (при мінімальній заробітній платі 3723 грн.) за такі види порушень:

- порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі;

 

10 мінімальних заробітних плат за кожного працівника, це 37230 грн. (при мінімальній заробітній платі 3723 грн.) за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;

 

1 мінімальна заробітна плата (при мінімальній заробітній платі 3723 грн.) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

Слід зауважити, що роботодавцю необхідно приділити велику увагу щодо правильного оформлення наказів про прийняття працівників на роботу, оскільки за можливе визнання недійсного наказу підприємству загрожує штраф у 111690 грн.

В разі, якщо наказ оформлено вірно, але підприємство несвоєчасно повідомило фіскальну службу про прийняття працівника на роботу, то таке порушення коштуватиме підприємству 3723 грн.

Державний контроль за дотриманням законодавства про працю в місті Києві здійснюється Головним управлінням Держпраці у Київській області.

ФОТОЗВІТ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux