КМДА Київська міська державна адміністрація


3 травня 2018

Розпочато прийом проектів в рамках «Громадського бюджету – 3»

Розпочато прийом проектів в рамках «Громадського бюджету – 3»

 

Шановні деснянці!

У Києві стартував «Громадський бюджет ‒ 3». Прийом громадських проектів триватиме до 6 червня. Про це повідомила під час прес-конференції в «Укрінформі» заступник директора Департаменту суспільних комунікацій – начальник управління інформаційної політики та комунікацій Тетяна Гузенко:

‒ На реалізацію авторських проектів із міського бюджету цього року виділяється 150 млн грн. Будь-хто може подати свій проект. Минулого року кияни подали проектів на 2 млрд. гривень. Серед них багато пропозицій провести поточні ремонти, побудувати освітлення, пішохідні переходи. Поляки,у яких ми запозичили досвід, також спочатку акцентували увагу на інфраструктурних проектах. Наразі там відбувся перехід на гуманітарну платформу.

Згідно з нормами нового Положення про Громадський бюджет Києва і його параметрами на 2019 рік, кияни мають право зареєструвати свої проекти у період з 25 квітня по 6 червня на сайті Громадського бюджету Києва. Публікація ідей та збір голосів триватиме до 1 липня.

Перелік проектів, які виноситимуться на голосування, формуватиметься до 18 серпня. Цей час відводитиметься, зокрема, на публічне обговорення, експертизу, доопрацювання проектів та оскарження експертних висновків. Голосування за проекти триватиме з 24 серпня до 15 вересня.

Як зазначив перший заступник директора Департаменту фінансів КМДА Олександр Корень, у Громадському бюджеті ‒ 3 запроваджуються ряд нововведень, а саме скасовується поділ на «малі» та «великі» проекти та встановлено обов’язковий резерв у кошторисі у розмірі 20%. Мінімальна вартість ініціативи, згідно з новими параметрами, становить 50 тисяч гривень. Максимальна – 3 мільйони. Також в залежності від вартості проекту буде визначатися і кількість голосів.

Начальник відділу з питань розвитку місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків Київської міської ради Артем Стельмашов зазначив, що у положенні про Громадський бюджет виписано стимулювання доброчесної громадської активності та напрацьовано правила етичної поведінки. Він наголосив, що нові правила забороняють підкуп голосів та політичну агітацію.

‒ Запорукою перемоги проекту є, передовсім, організація голосування. Без масової підтримки містян ідея не матиме шансу на розвиток. Перемагає той проект, за який віддається найбільше голосів. На нього місто й виділяє кошти із бюджету. У жителів столиці є час подумати, зібрати свою команду. Кияни мають скористатися цією можливістю і подавати будь-які корисні для міста проекти, ‒ пояснила Тетяна Гузенко.

Проекти можна подавати за напрямками: безпека, дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура й туризм, екологія, громадянське суспільство, освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, спорт, ІТ, публічний простір тощо.

Допоки триває період реєстрації ідей, Київ проводитиме активну інформаційну кампанію. Як повідомили в управлінні інформаційної політики та комунікацій Департаменту суспільних комунікацій, у столиці має відбутися 17 інформаційно-просвітницьких кампаній в усіх районах міста. Під час цих заходів кияни матимуть змогу більше дізнатися про новації Громадського бюджету ‒ 3, його етапи, про можливості представлення проектів-учасників, які допускатимуться до голосування. Організатори також розкажуть, яких помилок слід уникати авторам проектів, як буде організоване голосування, коли визначать переможців.

http://dsk.kievcity.gov.ua/news/3318.html



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.