КМДА Київська міська державна адміністрація


24 січня 2023

У столиці розпочався двотижневик профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань у жінок – Валентина Гінзбург

 

23 січня 2023 року, 17:33
 

До Всесвітнього дня боротьби з раком та у продовження Всесвітнього тижня обізнаності про рак шийки матки з 23 січня до 6 лютого Департамент охорони здоров’я оголосив двотижневик профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань у жінок.

Директорка Департаменту Валентина Гінзбург зазначила, що мета заходу – вчергове привернути увагу до небезпечної хвороби.

«Причому привернути увагу не лише жінок, а й люблячих чоловіків, синів, братів, онуків. Знайдіть час запитати у своєї рідної жінки, коли востаннє вона відвідувала лікаря. І якщо це було більш ніж рік тому – попросить її зробити це. Навіть сходіть разом із нею, якщо відчуваєте, що їй необхідна підтримка», – закликала Валентина Гінзбург.

Вона також розповіла, що в структурі виявлень занедбаних випадків раку грудей – понад 20%. Раку шийки матки – близько 20%. А це, на жаль, далеко не всі онкопатології, від яких потерпають жінки. Від раку молочної залози в середньому за рік гинуть понад 500 киянок.

«І це при тому, що виявлений на ранній стадії рак в більшості випадків виліковний, а в столиці є всі можливості, щоб діагноз був встановлений вчасно», – наголосила директорка Департаменту.

Валентина Гінзбург запевнила, що в Києві наразі створений дієвий алгоритм, який покроково забезпечує якісну діагностику та адекватне лікування онкологічних хвороб. Так, упродовж останніх двох років медичні заклади за рахунок місцевого бюджету забезпечені сучасним діагностичним обладнанням. А зважаючи на те, що географія цих закладів є широкою, вирішено проблему не лише якості діагностики, а й спрощено доступ до неї. Також у Києві створено єдину цитологічну лабораторію, завдяки чому біоматеріал, зібраний у районних консультаціях, обробляється централізовано на найсучасніших аналізаторах. Налагоджено процес взаємодії між медустановами щодо ведення пацієнта. Важливо, що вся ця етапність закріплена у відповідних наказах Департаменту.

«Якщо у вас виникає питання з чого почати, то почніть із сімейного лікаря та гінеколога (до речі, щоб записатися до нього на консультацію направлення не потрібно). Сімейний лікар відповідно до скарг та з урахуванням сімейного анамнезу і потенційних ризиків порадить, якого фахівця варто відвідати. Гінеколог проведе огляд, візьме аналізи, згодом повідомить результат, а у разі потреби або призначить лікування, або направить на дообстеження і лікування до профільного закладу, що має необхідне оснащення та кваліфікованих фахівців», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона закликала киянок обрати день та спланувати візит у медзаклад упродовж найближчих двох тижнів:

«Якщо розумієте, що дбати про здоров’я це правильно і розумно, але щоб дійти до лікаря, вам був необхідний привід – то ми його надаємо! Це не означає, що інші дні не підходять. Але чому б не з 23 січня по 6 лютого?».

Також директорка Департаменту зауважила, що у разі відмови у наданні медичної допомоги або виникнення інших питань необхідно одразу звернутися до керівника медичної установи, а якщо проблему не вирішено – зателефонувати на гарячу лінію ДОЗ за телефоном: (044) 278-41-91.

https://kyivcity.gov.ua/news/u_stolitsi_rozpochavsya_dvotizhnevik_profilaktiki_ta_rannogo_viyavlennya_onkologichnikh_zakhvoryuvan_u_zhinok__valentina_ginzburg/



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.