КМДА Київська міська державна адміністрація


5 серпня 2022

Мікрогранти для малого бізнесу

Мікрогранти для малого бізнесу

 

Перші 100 учасників програми «єРобота» з Києва отримають мікрогранти на створення або розвиток власного бізнесу.

Місяць тому, 1 липня стартувала державна програма «єРобота». Один із шести її напрямків – проєкт «Своя справа» - передбачає фінансову підтримку громадян, які хочуть створити власний бізнес чи розвивати вже налагоджену справу. На ці цілі заявнику виділяється грант у розмірі від 50 тис. грн. Головний акцент робиться на створення нових робочих місць, бо, наприклад, за умови створення не менше двох нових робочих місць сума гранту збільшується до 250 тис. грн. Ці кошти можна буде використати на придбання обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, орендну плату за нежитлове приміщення чи лізинг обладнання.

Учасниками програми можуть стати як початківці, так і фізичні особи – підприємці (ФОПи) та юридичні особи з досвідом діяльності. Портал Дія, Ощадбанк та Державна служба зайнятості надають консультації клієнтам, які бажають взяти участь у програмі з метою запуску нового або розвитку діючого бізнесу зі створенням нових робочих місць.

Подати заяву на отримання мікрогранту можна на Порталі Дія. Рішення про надання мікрогранту приймається Державним центром зайнятості на основі інформації, яка включає результати оцінки бізнес-плану отримувача Київським міським центром зайнятості та перевірки його ділової репутації Ощадбанком, а також оцінку співбесіди з отримувачем, проведеної КМЦЗ.

Про рішення надати або відмовити в наданні мікрогранту заявника повідомляють офіційним листом, який надсилається на адресу його електронної пошти. Якщо рішення буде позитивним, слід звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» для відкриття рахунку та укладення угоди на отримання мікрогранту. До речі, середній розмір гранту складає понад 230 тис. гривень.

Використати мікрогрант треба протягом 3 років. Повернення коштів відбувається шляхом сплати податків та зборів, передусім за працевлаштованих осіб.

Місто Київ є беззастережним лідером у цьому питанні в масштабах держави – на столицю припадає до третини всіх поданих заяв на отримання грантів. Під час першого періоду до Київського міського центру зайнятості підприємці-початківці та ті, хто вже має досвід підприємництва, подали 651 пакет документів для отримання мікрогрантів для створення або розвитку бізнесу, 100 з них отримали позитивний висновок. Упродовж другого періоду до КМЦЗ надійшло на розгляд 370 заяв.

Що стосується тематики бізнес-планів, то найбільше підприємців приваблюють оптова та роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів

та мотоциклів, переробна промисловість, тимчасове розміщення та організація харчування.

Україна переможе!

 

За інформацією: Київського міського центру зайнятості



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.