КМДА Київська міська державна адміністрація


3 грудня 2021

Ірина Самойленко: «Україні є ким пишатися. Так, вони ще діти. Але вони – достойне майбутнє великої нації»

 

Дитяча волонтерська організація «Патріот» - Троєщина  – незмінний учасник  заходів,  які проводяться районною Спілкою ветеранів АТО і добре відома не тільки у Деснянському районі.

Палкі дитячі серця, патріотичні почуття юних членів організації та їх керівника, вчителя української мови і літератури Ірини Анатоліївни Самойленко, не залишають байдужими.

Ірина Анатоліївна Самойленко нагороджена «Хрестом відродження нації», відзнакою Міністерства  Оборони  України  – медалями «За сприяння Збройним Силам України»  та  відзнаками багатьох  ГО України.

Напередодні Міжнародного дня волонтерів Ірина Анатоліївна розповідає про діяльність організації.

«Волонтерство  ДВО  почалося з часів Революції Гідності. У лютому 2014-го року під своє крило нас взяла Всеукраїнська організація «Патріот» (я думаю, що це невипадково, що назви співпали),  яку  очолювала Ганна Майборода. З того часу наша організація і почала називатись ДВО  «Патріот»- Троєщина, як підрозділ ВО «Патріот». Ми почали давати вистави для бійців, спілкуватися з сім’ями захисників, допомагати дітям – переселенцям і тим, хто залишився в зоні АТО.

В цей час діти починають плести сітки, готувати передачі з продуктами та речами для бійців. Школярі всіх класів малюють малюнки, плетуть обереги  та роблять власноруч поробки з національною символікою.

ДВО співпрацювала з багатьма відомими волонтерами і фондами, проводила зустрічі в школі і за межами, проводила безліч акцій. Перша велика акція – ярмарок «Перекуємо мечі на рала» допомогла нам вторгувати 2 тисячі гривень.  Діти і дорослі розписували гільзи,  а потім продавали їх в офісах, на виставках.

Через деякий час наші друзі-бійці, що стояли біля Вуглегірська , звернулися до нас з проханням допомогти місцевим дітям. Ми швидко відреагували і зібрали 300 кг канцтоварів та іграшок. На жаль, незабаром місто було розбите вщент і перейшло під контроль ворога.

ДВО «Патріот» - Троєщина провела сотні акцій, серед яких –  акції допомоги дітям Красногорівки, Авдіївки – «Діти Донбасу – це діти України». Допомагали речами, канцтоварами та передавали іграшки. Пізніше стали раз на місяць проводити акцію «Ось тобі моя долонька»: для дітей Сходу учні малювали чи вирізали долоньки із побажаннями  на знак дружби і підтримки. Також проводилися акції «Зігрій бійця», «Привітай бійця», «Донбас – це Україна!», до Нового року та Різдва Христового. Усього було проведено 1600 акцій.

Ще однією з наших великих перемог є допомога у зборі  пластикових кришечок, які ДВО збирала на протезування бійців. 

З часом наша організація перейшла до підрозділу ВПР ГО «Захист», але назва так і залишилась: ми стали існувати офіційно (по документах). За згодою батьків діти, яким виповнилося 14 років, було вручено волонтерські посвідчення.

За 8 років ми провели більше 500 вистав та міні-вистав для бійців. Безліч зустрічей із захисниками, їхніми дітьми, дітьми-переселенцями, просто цікавими людьми-волонтерами, співаками, артистами – Сашком Лірником, Анастасією Дмитрук,  Христиною Панасюк,  Антоном Дубішиним, Дмитром Панковим та Катериною Стрельченко – директоркою студії «12 кадр», Олександром Клименком та його  театром  «Середовище буття» (навіть брали участь у виставі) і багатьма іншими. На наших концертах виступали зірки української естради –Алла Мартинюк, Riffmaster  та інші.

З багатьма відомими виконавцями знайомі особисто. Багато письменників, які написали твори після Майдану, під час війни, подарували нам свої книжки. Ми дуже пишаємося цим.

Діти-старшокласники пройшли навчання з тактичної медицини, успішно здали практичні іспити з надання першої медичної допомоги в екстремальних умовах і під час бойових дій  і отримали сертифікати.

Наша організація досить відома в Києві, на буремному Сході і навіть за кордоном. Маємо велику кількість подяк від шкіл Донбасу, бойових підрозділів, діти нагороджені відзнаками-значками «Майбутнє нації», якою нагороджувало духовенство та ГО «Перший спалах». 

На осінніх канікулах  2018-го року за спонсорської допомоги нашого друга Ігоря Бібова із ДП «Прозорро» ДВО «Патріот» - Троєщина їздила в Коломию на зустріч з легендарним воїном УПА Мирославом Симчичем Зустрічалися з воїнами УПА, давали для них концерт.

Обов’язковою акцією декілька разів на рік є відвідування госпіталів, де лікуються поранені захисники.

Добровольці «Правого сектору» проводили з дітьми-волонтерами спортивні тренування «Тактика виживання в умовах війни».

Загалом організація зробила чималий внесок у наближення перемоги. Разом з дорослим крилом закупили  та відправили харчів та засобів гігієни на 1 млн  560 тисяч гривень, відгрузили (дорослі знаходили, діти грузили) більше 10 тонн тосолу та багато чого ще зробили.

Ми отримали від наших друзів багато подарунків з війни. Серед них – залізні відголоски війни,  листи бійців,  шеврони,  фото, підписані бійцями  прапори. Всі ці дуже цінні для дітей речі мають свої історії.

ДВО «Патріот»-Троєщина дуже пишається  своєю діяльністю, дружбою з тими, хто відвойовує наші території, допомагає в тилу. Серед друзів організації більше, ніж 800 колишніх захисників, які займаються волонтерством в різних куточках України. Передаємо бійцям, дітям Сходу, переселенцям посильну добровільно зібрану допомогу або особисто, або через своїх волонтерів, або через тих, з ким працюємо безпосередньо. Про всі заходи і акції є фото та відеозвіти.

 

Більше трьох років активно співпрацюємо з Громадською організацією «Київська міська спілка ветеранів АТО Деснянського району». Разом зі спілчанами, під керівництвом  Олега Петровича Нишпора,  ДВО «Патріот»- Троєщина брала участь у заходах з вшанування пам`яті загиблих, у зустрічах з мамами і родинами загиблих, акціях зі збору продуктів, одягу, взуття для  захисників, дітей Донбасу, подарунків бійцям, у автопробігах, концертах, протестних акціях, зокрема, проти грального бізнесу.

На початку кожного року ми складаємо план заходів. Він досить великий і різнотематичний. А значить, ДВО «Патріот»-Троєщина живе і діє!

Україні є ким пишатися. Так, вони ще діти. Але вони – достойне майбутнє великої нації».

ФОТОЗВІТ



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.