Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Сергій Снопков обґрунтував громадськості необхідність реорганізації комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд»

Опубліковано 15 лютого 2020 року о 19:17
фото

 

В.о. голови Деснянської райдержадміністрації Сергій Снопков ініціював зустріч з громадськістю району, депутатами Київради, ініціативними групами мешканців мікрорайонів щодо питання діяльності та оптимізації комунальних підприємств нашого району, зокрема КП «Ватутінськінвестбуд».

Він зазначив, що за дорученням Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, КП «Ватутінськінвестбуд» виконує функції замовника будівництва та реконструкції об’єктів у Деснянському районі. За виконання функції замовника (посередника між бюджетом та будівельниками) підприємство має отримувати до 2,5% від освоєних коштів за виконані будівельні роботи. Але їх не вистачає навіть на власні потреби. Наприклад, у 2016 році КП освоїло 496 тис. грн., заробивши при цьому 1,7 тис. грн., а на власні потреби КП «Ватутінськінвестбуд» було витрачено 1,85 млн. грн.

 

Проте, підприємство по звітах своєї діяльності є прибутковим. Питання – у чому його прибутковість? Відповідь проста – за рахунок надання в оренду комунального майна Київської територіальної громади, яке у 2013 році було надано йому в управління розпорядженням Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації. Лише за рахунок цього КП «Ватутінськінвестбуд» демонструє прибутковість і не стає банкрутом. За минулий рік підприємство отримало за оренду комунального майна майже 9 млн грн. і половину з них витратило на власні потреби (оплата праці, матеріальні затрати, соціальні заходи тощо). В той же час ці кошти можна було б спрямувати на потреби району.

Разом з тим, в структурі Деснянської РДА функціонує Управління будівництва, архітектури та землекористування основними завданнями якого є, зокрема, забезпечення реалізації державної політики у сфері містобудування та архітектури на території району, координація діяльності суб’єктів будівництва щодо комплексного розвитку території району. Зважаючи на це, Управлінню будівництва, архітектури та землекористування розпорядженням Деснянської РДА від 28 січня 2020 року делеговано функції замовника будівництва та реконструкції двох об’єктів у Деснянському районі.

 

У разі оптимізації діяльності комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд» шляхом приєднання до КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району м. Києва» (яке рішенням Київської міської ради звільнено від відрахувань до бюджету міста Києва у розмірі 50% отриманих від орендної плати), стало би можливим спрямувати зазначені кошти на вирішення нагальних поточних проблем житлового фонду району (ремонт ліфтів, придбання обладнання та ін.).

Варто зазначити, що по об’єктах будівництва та реконструкції, якими опікується КП «Ватутінськінвестбуд», спостерігається тенденція збільшення кошторисної вартості робіт. Так, у 2017 році на об’єкті «Реконструкція стадіону зі штучним покриттям на вул. Драйзера, 2-Б» вартість становила 28,9 млн. грн., а вже у 2019 році – 47,6 млн. грн.; по об’єкту «Реконструкція нежитлових приміщень на першому поверсі будівлі на вул. Будищанська, 3 у Деснянському районі міста Києва для влаштування амбулаторії лікарів сімейної медицини» у 2017 році вартість становила 5,3 млн. грн., а у 2019 році вже 13,3 млн. грн.; по об’єкту «Реконструкція нежитлових приміщень будівлі на просп. Маяковського, 15 СЗ під розміщення залу урочистих подій» у 2017 році вартість становила 4 млн. грн., у 2018 році – 10 млн. грн., у 2019 році – 21,2 млн. грн.

На балансі комунального підприємства КП «Ватутінськінвестбуд» перебуває 63 об’єкти незавершеного будівництва. Наприклад, роботи по «Реконструкції стадіону зі штучним покриттям на вул. Драйзера, 2-Б» мали бути завершені ще у 2018 році, але досі даний стадіон повністю не введений в експлуатацію. Загалом, з чотирьох запланованих до вводу об’єктів у 2019 році – не введено жодного.

Виділені кошти для підприємства часто не освоюються через недостатню діяльність з організації, планування та контролю за графіками виконання робіт. Показники виконання планів робіт, відповідно до звітів КП «Ватутінськінвестбуд», надаються з урахуванням того, що невикористані кошти повертаються до бюджету міста Києва і відповідно коригується річний план. Таким чином підприємство начебто виконує плани. Але фактичне освоєння виділених коштів з урахуванням вищенаведеного менше, наприклад, у 2019 році становило лише 75,9%.

Сергій Снопков зазначив, що на основі аналізу фінансово – господарської діяльності комунального підприємства «Ватутінськінвестбуд» заходи, які здійснюються, є економічно обґрунтованими, направлені на більш ефективне

використання наявних ресурсів, адже кошти мають працювати на громаду та розвиток Деснянського району

Своє бачення з обговорюваного питання висловили депутати Київради, представники комунальних підприємств, громадськості. Зазначалося, що проблема оптимізації комунальних підприємств району, зокрема КП «Ватутінськінвестбуд» актуальна, порушена своєчасно та потребує зваженого вирішення з урахуванням перспективних наслідків.

Інформуємо, що напередодні даного засідання постійною комісією Київської міської ради з питань власності було створено робочу групу з вивчення ситуації, що склалася навколо КП «Ватутінськінвестбуд».

Довідково.

Участь у засіданні взяли в.о. голови Деснянської райдержадміністрації Сергій Снопков, депутати Київради Михайло Іщенко, Володимир Шарій, Сергій Майзель, Юрій Зубко, Віктор Грушко, Вадим Онуфрійчук, помічники-консультанти депутатів Верховної Ради України, Київради, директор КП «Ватутінськінвестбуд» Олег Воробей та трудовий колектив підприємства, голова Громадської ради при Деснянській райдержадміністрації Артур Аракелян та її представники, керівники ОСНів району, актив мешканців селища Троєщина та Биківня, Лісового масиву.

 

ФОТОЗВІТ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux