Портал в режимі тестування та наповнення
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

16-річний деснянець – письменник-рекордсмен Національного реєстру рекордів України

Опубліковано 31 січня 2020 року о 12:44
фото

 

29 січня в Національному музею літератури України зафіксовано новий рекорд. 16-річний деснянець Святослав Ємець став наймолодшим в Україні автором виданої друком книги в жанрі фентезі. Сертифікат юному письменнику вручали представники Національного реєстру рекордів України.

Книгу юний літератор почав писати, коли йому було всього 10 років. Як розповідає його мама Ксенія Ємець, Святослав, який любить багато читати, постійно обурювався, що як тільки почне читати книгу, сюжет стає відомим наперед. «Пам’ятаю, як він сказав мені: «От я би написав книгу – вона була би взагалі не схожою на жодну іншу».

Слова на вітер Святослав не кинув і взявся за роботу. Її результатом і стала поява роману на 240 сторінок «Єгипетська легенда. Коровхатеп».

Розумні тварини, пригоди, протистояння, магія, а також нескінченні протиріччя травоїдних і хижаків – усе це відбувається в тропічній частині давнього Єгипту. Головним героєм є один із фараонів, правитель столиці великого Єгипта, Коровхатеп, смертний син одного із богів Пантеона.

Після чергової сутички з хижими руфдієрами він відправляється в дорогу, щоб повернути життєво необхідний для правительки Лейли артефакт. Фараон випробовує себе в тривалих піших переходах, непрохідних джунглях і безкрайніх пустелях, щоби врятувати життя своєї подруги, а заодно – весь Єгипет.

Втім, не зважаючи на вигадану історію вигаданих персонажів, у книзі проглядаються паралелі із сьогоденням. «Людина прагне свободи в будь-яких умовах. Про це і йдеться в книзі. І закликає автор до вільного Єгипту. Чим це не актуально для сьогоднішньої України? І це говорить про те, що Святослав намагається аналізувати ті події, які відбуваються», – розповідає директор НВК № 39, в якому навчається Святослав, Валентина Кулик.

Вручення рекорду саме в галузі літератури – явище рідкісне. Як пояснила керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова: «Ми фіксуємо дуже різножанрові рекорди. Але літературних дуже мало. Після того, як зареєстрували перший літературний рекорд 8-річної дівчинки, яка написала, проілюструвала і сама видала книгу, ми наштовхнулися на шалену критику. Не від літературних критиків чи письменників, які знають, що в такому віці талант дитини легко як затоптати, так і підтримати, а з боку батьків дітей, які також

пробували писати в різних жанрах. На жаль, дуже часто ми стикаємося з такою ментальністю, коли людям важко порадіти за чийсь успіх, але набагато простіше його критикувати. Однак зараз молодь не так легко привернути до книги, тож, на мою думку, прояви літературного таланту необхідно підтримувати».

Урочисту церемонію вручення свідоцтва Національного реєстру рекордів провела секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська, яка зазначила: «Зробити щось раніше за інших – це завжди піднімає дух, але разом із тим накладає додаткову відповідальність за якість не тільки заявленого твору, а й усіх наступних напрацювань. Коли до молодого автора рано звернена увага багатьох людей, це може піти як на користь, так і на шкоду. Щиро сподіваюсь на те, що у випадку зі Святославом буде саме перше».

Також Юлія запросила рекордсмена брати участь у нарадах молодих літераторів Національної спілки письменників України, за результатами яких можна стати членом НСПУ за спрощеною процедурою.

Підтримати свого однокласника і друга прийшли учні та педагоги НВК № 39. Вони вручили Святославу Ємцю кольорові кульки, радо фотографувалися з ним, бурхливо аплодували і брали перші автографи. За матеріалами: https://nspu.com.ua/novini/pismennikom-rekordsmenom-stav-16-richnij-kiyanin/.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux