КМДА Київська міська державна адміністрація


13 січня 2020

13 січня українці відзначають свято Маланки і влаштовують сімейну вечерю в Щедрий вечір

 

 

З 13 на 14 січня українці зустрічають Старий Новий рік, або Щедрий вечір. Зранку хазяйки починають готувати щедру кутю. На відміну від багатої, її заправляють маком і медом. Її ставлять на покуті. Крім того, печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб обдаровувати щедрувальників та посівальників.

Звечора і до півночі щедрувальники обходять оселі. За давньою традицією, новорічні обходи маланкарів, як і різдвяних колядників, відбуваються після заходу cонця. Дівчата-підлітки поодинці чи гуртом оббігають сусідів, щоб защедрувати.

На Маланки ходять також і хлопці. Вони «водять Маланку». Хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, перевдягнений в жіноче вбрання і його називають Маланкою.

За давнім звичаєм перевдягнені, закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на роздоріжжя палити «Дідуха», ‒ снопи, соломи, що стояли на покуті від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Наступного дня, коли починає світати, йдуть посівати зерном. Зерно беруть у рукавицю або в торбину. Спочатку йдуть до хрещених батьків та інших родичів і близьких.

Перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять ‒ тільки хлопці, а тому посівати дівчатам не годиться.

Прикмети на Щедрий вечір: ніч проти Нового року тиха і ясна – буде щасливий рік; сонце високо зійде – увесь рік буде щасливим, а особливо добрим буде врожай садовини; іній рясно вкриває всі дерева – буде врожай на зернові та гарний медозбір; падає м'який сніг – на врожай, а коли тепло, то літо буде дощовим; який перший день у Новому році, то й рік буде такий; на Меланії відлига – тепле літо.

Довідково.

Маланка (Меланка, Меланки, Маланія) або Щедрий вечір (Василів вечір) – українське народне і церковне свято, вечір напередодні «старого» Нового року або святого Василія Великого (14) січня; новорічний обряд з традиційним переодяганням у тварин і фольклорних персонажів; учасник цього обряду;

«переддень Нового Року». У XXI-му сторіччі святкування Маланки, в автентичному вигляді, збереглося переважно у селах Галичини та Буковини.

Святкування Маланки походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем ‒ це також день преподобної Меланії (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, які в народі так і називають ‒ гостини Меланки. В українській народній традиції дохристиянський та християнський обряди об`єдналися у свято Меланки.

Дорогі деснянці!

Зустрічайте Щедрий вечір та Старий Новий рік ‒ з веселими піснями та щедрівками! Нехай настрій буде святковим, сонячним навіть у холодну січневу пору, нехай здійсняться усі бажання, задумані в ці чарівні дні. Нехай новорічна казка буде маленьким вогником у Вашій душі до наступного Різдва, і на весь рік нехай будуть з Вами добро і радість.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.