КМДА Київська міська державна адміністрація


24 грудня 2019

25 грудня католики латинської традиції та інші християни, які керуються Григоріанським та Новоюліанським календарями, святкують Різдво Христове

25 грудня католики латинської традиції та інші християни, які керуються Григоріанським та Новоюліанським календарями, святкують Різдво Христове

 

Різдво Христове – одна з найважливіших християнських дат, крім того, це – державне свято в понад 100 країнах світу.

За біблійними переказами, цього дня Діва Марія народила Ісуса Христа. У Вифлеємі, у яслах, з’явився на світ Син Божий. Звістку про народження Божої Дитини принесли ангели пастухам, які пасли худобу неподалік. Пізніше прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які знали про появу Месії з пророцтв. Дорогу до Новонародженого Спасителя їм вказала яскрава зірка. За вченням Церкви, з народженням Ісуса Христа стало можливим спасіння душі та вічне життя для кожного християнина.

Свято Різдва Христового починається напередодні – 24 грудня. У цей день – Святвечір – дотримуються особливо суворого посту, і вживають особливу страву – сочиво (кутю) – зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією, піст закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі. Різдвяні богослужіння відбуваються три рази: опівночі, на світанку і вдень, що символізує Різдво Христове в лоні Бога Отця, у лоні Богоматері і в душі кожного християнина.

Святкувати Різдво Церква встановила на спогад про народження Ісуса Христа у Вифлеємі. В ніч з 24 на 25 грудня Різдво Христове святкують Римо-Католицька Церква, більшість протестантських Церков, а також деякі православні – включаючи Константинопольську (крім Афону), Олександрійську, Антиохійську, Кіпрську, Румунську, Болгарську і Грецьку.

У XIII-му столітті, за часів святого Франциска Асизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які клали фігурку Дитятка Ісуса. Це – своєрідний макет гроту-печери, де стоять ясла з немовлям Ісусом, а поруч Богоматір, Йосип, ангел, пастухи, що прийшли вклонитися, а також тварини – бик, осел.

Церковні і народні звичаї гармонійно сплелися у святкуванні Різдва. Добре відомий звичай колядування – ходіння по домівках дітей та молоді з піснями і добрими побажаннями.

Адвент – так називається Різдвяний піст, що побутує серед християн Католицької та деяких протестантських Церков. Він починається за чотири тижні до Різдва – в період від 27-го листопада, а закінчується 24 грудня. В ці дні печеться різдвяне печиво, готуються чи купуються подарунки. У дні святкування Різдва заломлюється  «різдвяний хліб» – особливі прісні облатки, які освячуються в храмах під час Адвенту. Їсти його можна, як перед святковою трапезою, так і під час привітань один одного зі святом. Адвент – час радісного очікування Різдва, час для роздумів про прийдешнє друге пришестя Христа.

Основними кольорами Адвенту під час прикрашання вінків, різдвяних базарів тощо здавна є червоний (як символ крові Христа) та зелений (символ вірності віруючих Христу і його вірності віруючим, символ надії).

Однією з найвідоміших традицій, що стосуються Адвенту, є «віночок Адвенту» — вінок з ялинкових гілок, в який вплетено чотири свічки. У першу неділю запалюється одна свічка, в другу – дві і так далі, тобто з кожним днем стає все світліше. У день Різдва Христа запалюються всі свічки, символізуючи тим самим світле свято.

Ніяке інше свято не здатне настільки об’єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей казковий день прийнято зустрічати в колі сім’ї і близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

 

Різдвяні символи:

 

Різдвяний вінок – вічнозелений атрибут з чотирма свічками, які запалюють поступово, щоб освітити шлях Господа.

 

Ошатні свічки – світло полум’я здатне розігнати темні сили і створити неповторну атмосферу в будинку.

 

Подарунки – за переказами, дарувальником довгоочікуваних дарів на Католицьке Різдво може бути Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми, Санта Клаус зі своєю оленячою упряжкою, спритний невидимий чоловік.

 

Різдвяний дзвіночок – його дзвін вітає появу на світ Христа і допомагає розігнати злих духів в темряві.

 

Вітальні листівки – з виникненням пошти, з’явилася можливість вітати близьких і друзів, які в цей день не можуть розділити з нами радість, так як знаходяться дуже далеко. Комп’ютерні технології зробили актуальними електронні вітальні листи і листівки на честь свята.

 

Різдвяний бенкет – всі найближчі збираються разом за загальним урочистим столом і пригощаються різноманітними смачними стравами, а оскільки в цей день закінчується строгий пост, всі віруючі з особливим смаком можуть оцінити приготовлене частування.

 

Що стосується святкових страв, то у кожної народності вони традиційні: в Америці індичка з журавлинним соусом; у Литві – страви з риби та інша нежирна їжа; в Данії смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці; в Австрії та Угорщині – навпаки, не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя; у країнах Скандинавії напередодні свята ріжуть поросят, роблять м’ясні копченості та варять солодовий напій.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.