Головна  →  Новини  →  20 листопада 2018

Декларації з лікарем вже підписали 191 тисяча деснянців! Обери свого лікаря та підпиши декларацію!

Декларації з лікарем вже підписали 191 тисяча деснянців! Обери свого лікаря та підпиши декларацію!

 

Увага, деснянці!

КРОК ПЕРШИЙ – ВИЗНАЧІТЬСЯ З ЛІКАРЕМ

Найпростіший варіант – ви знаєте хорошого лікаря, обслуговувались у нього і залишились задоволені результатами. Якщо ж такого лікаря ви поки не знайшли, поцікавтеся у родичів, сусідів, друзів, колег – можливо, у них був позитивний досвід у амбулаторії сімейної медицини або поліклініці, яка підходить вам географічно. 

Пам’ятайте, що зараз ви не мусите звертатись до лікаря «строго за пропискою» ‒ можете обрати лікаря, який працює біля вашого дому, роботи тощо.

КРОК ДРУГИЙ – ПІДПИШІТЬ ДЕКЛАРАЦІЮ

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. 

Якщо ви впевнені, що знайшли хорошого лікаря, не гайте часу, адже у нього може просто не залишитись місць для нових пацієнтів. Лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав максимально рекомендовану кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2 000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України.

КРОК ТРЕТІЙ – ЗВЕРТАЙТЕСЬ ПРИ ПЕРШІЙ НЕОБХІДНОСТІ

Ви зможете звертатись до вашого лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення. Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в т.ч. які підпадають під програму «Доступні ліки» (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну тощо. 

Тож з цих міркувань краще обирати лікаря, який практикує поруч з вами – це скоротить витрати часу на дорогу. 

За інформацією Управління охорони здоров`я Деснянського району сьогодні 170 тисяч мешканців Деснянського району вже обрали лікаря, підписавши декларацію.

Підписання декларацій – третій етап Національної кампанії «Лікар для кожної сім`ї». Така практика для українців нова, але вже має позитивні тенденції.

Так, вже підписано та внесено до електронної медичної системи 190 тисяч 846 декларацій (51,7 відсотків від загальної кількості населення району).

 «Сімейні лікарі, терапевти та педіатри спостерігають за станом здоров’я пацієнта, ставлять діагнози та лікують найпоширеніші хвороби, травми, отруєння. За потреби сімейний лікар дає направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги – лора, ендокринолога, хірурга тощо – чи консультується з ним щодо лікування. Терапевти, педіатри та сімейні лікарі ведуть пацієнтів із хронічними захворюваннями. Сімейний лікар веде пацієнтів будь-якого віку, педіатр – дітей від народження і до 18 років, а терапевт – від 18 років і старше», – зазначає начальник районного Управління охорони здоров`я Лариса Коцан.

 

Довідково.

Вільний вибір лікаря є основою кампанії «Лікар для кожної сім’ї» та принципу змін у моделі фінансування системи охорони здоров’я «гроші ходять за пацієнтом».

Першим етапом зазначеної кампанії була реєстрація усіх закладів первинної ланки надання медичної допомоги в системі е-Health та підписання декларацій з пацієнтами. В районі працює 184 лікарі, які 100% зареєстровані в системі E-Health.

 

Другий етап – укладання договорів між головним розпорядником коштів - Національною службою здоров’я України та Центрами первинної медико-санітарної допомоги, яке відбулося 5 червня 2018 року.

Третій етап, який розпочався з 01.07.2018 – зміна фінансування закладів надання первинної медичної допомоги. Відповідно до постанови КМУ від 25.04.2018 № 407 «Про затвердження Порядку реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги»  комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я, почнуть отримувати фінансування  за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

 

Тарифи на надання медичних послуг, пов'язаних з первинною медичною допомогою, встановлюються як капітаційна ставка за обслуговування одного пацієнта протягом календарного року та становлять: за одного пацієнта, включеного до зеленого списку ‒ 370 гривень на рік; за одного пацієнта, включеного до червоного списку (для комунальних закладів охорони здоров'я) ‒ 240 гривень на рік.  

АНАЛІЗИ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ

На рівні первинної медичної допомоги у пакет послуг входять такі аналізи і дослідження:

Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою

Загальний аналіз сечі

Глюкоза крові

Загальний холестерин

Вимірювання артеріального тиску

Електрокардіограма

Вимірювання ваги, зросту, окружності талії

Швидкий тест на вагітність

Швидкий тест на тропонін

Швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити

Інші дослідження та аналізи виконуються за направленням лікаря у закладах спеціалізованої допомоги.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ВАГІТНОСТІ І ДІТИ ДО 3-Х РОКІВ

Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. У потрібний час скерує до пологового будинку.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік, 2 огляди у другий і 1 огляд у третій.

ВАКЦИНАЦІЯ

Лікар має слідкувати за вакцинацією дитини і дорослого за календарем щеплень. Держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

ОБОВ’ЯЗКОВІ ПРОФІЛАКТИЧНІ ОГЛЯДИ

Новий Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи для груп ризику семи захворювань:цукровий діабет, ВІЛ, туберкульоз, рак молочної залози, гіпертонічна хвороба, коло ректальний рак, рак передміхурової залози.

РЕЦЕПТИ НА ЛІКИ

Лікар буде виписувати рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки»

ВІЗИТИ ДОДОМУ І НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА

Лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Лікар може дати поради щодо полегшення стану по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз та призначити необхідне лікування. Лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність.

Невідкладна допомога при гострих станах і раптовому погіршенні стану здоров'я надаватиметься в медичному закладі.

ПАЛІАТИВНА ДОПОМОГА І МЕДИЧНІ ДОВІДКИ

У компетенції лікаря первинки також окремі послуги паліативної допомоги – спостереження та оцінка стану важкохворого пацієнта, виписування рецептів для лікування больового синдрому.

Лікар також видасть потрібну довідку, листок непрацездатності, направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Перейти до спискуВерсiя для друку

Оперативне інформування киян

Повідом про корупцію:
(понеділок: з 08:00 - до 17:00,
п'ятниця з 08:00 - до 15:45).

телефон: (044) 546-08-39
електронна адреса: [email protected]