КМДА Київська міська державна адміністрація


9 листопада 2018

«Замки та фортеці України – хранителі історії нашої Батьківщини»

 

Віртуальна  мандрівка «Замки та фортеці України – хранителі історії нашої Батьківщини» за проектом «Пам’ятай! Відроди! Збережи!» пройшла у бібліотеці № 119 Деснянського району.

«Ції фортеці мури кам’яні, були колись лицарству за домівку і за твердиню в битвах,» - такими віршами відомої української поетеси Ліни Костенко розпочали бібліотекарі історичну подорож для учнів, які завітали до бібліотеки.

Немовби щезла завіса століть, і перед школярами відкрилися таємниці буремної минувшини українського народу, що тісно пов’язана з її мовчазними свідками – замками та фортецями, стіни яких так багато чули, вежі яких так багато знають.

Із цікавістю школярі дізналися, що волинський князь Вітовт Великий у Луцькому замку скликав перший Європейський саміт, що мукачівський замок Паланок обороняла жінка-воїн княгиня Ілона Зріні, що Хотинська фортеця врятувала Західну Європу від турецьких загарбників, а коридорами Підгорецького замку, нібито, блукають привиди.

Відео-сюжет «Легендарні замки України» розповів читачам про інші могутні твердині, мури яких упродовж століть давали відсіч завойовникам та які й досі пам’ятають усіх своїх славетних лицарів та звитяжних полководців. Героїчний мультфільм долучив до часів славетного князя Святослава, коли захист своєї батьківщини від чужинців був великою честю для самих юних добровольців. А книжкова добірка «Оповиті легендами і віками: замки, палаци, фортеці України» ознайомила з тематичною літературою із фонду бібліотеки.

Школярі зрозуміли, що замки і фортеці України – це кам’яний літопис, який розповість захопливі історії кожному, хто забажає їх почути. Тому дуже важливо пам’ятати та шанувати історичну спадщину свого народу, його безцінні пам’ятки.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.